Romania ar putea atinge un nivel anual al inflatiei de 5% cel mai devreme la jumatatea anului viitor, sau chiar in 2008, insa declaratia guvernatorului Mugur Isarescu de vineri, care lega cota rezervelor minime obligatorii de acest nivel al inflatiei indica transparenta, spun analistii
Banca centrala ar putea reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale atunci cand rata anuala a inflatiei va atinge nivelul de 5%, a declarat, vineri, pentru NewsIn, guvernatorul Mugur Isarescu, aflat in vizita la Iasi. Deocamdata nu avem motive sa reducem nivelul rezervelor minime. As vrea ca pana la sfarsitul acestui an sa facem acest lucru, insa nu cred. Cu toate acestea, va garantez ca inflatia se va apropia de 5% pana la 1 ianuarie 2007. Daca se va intampla acest lucru, vom reduce si nivelul rezervelor minime, atunci cand inflatia va fi de 5%, a declarat Isarescu.

Estimarile analistilor marilor "case" financiare care urmaresc evolutia pietei romanesti sunt insa prudente in chestiunea inflatiei anuale de 5%, dar avertizeaza ca si dobanzile la credite s-ar putea mentine la un nivel ridicat.

"Daca procesul de dezinflatie va continua, BNR va incepe relaxarea politicii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii, dar daca socurile provocate de scumpirea combustibililor si a altor produse vor genera o noua crestere a inflatiei, banca centrala va incerca sa contracareze efectele acesteia prin cresterea dobanzilor. De aici tragem concluzia ca, indiferent care va fi evolutia inflatiei, dobanzile nu vor scadea mai devreme de jumatatea anului viitor", a declarat pentru NewsIn economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

El a mai spus ca este un lucru bun faptul ca BNR isi defineste mai exact instrumentele cu care opereaza si conditiile in care le aplica, pentru ca astfel pare sa dea dovada de o transparenta mai mare. "Mesajul din ultima vreme al reprezentantilor BNR este, totusi, unul conservator si arata ca inflatia este, inca, o problema, motiv pentru care ei trebuie sa ramana vigilenti. Dezinflatia este inca volatila si e nevoie ca procesul de dezinflatie sa se mentina pe o perioada de cel putin doi-trei ani ca sa poata fi considerat stabil", a mai spus Citu.

ING Bank a preferat sa isi mentina previziunea asupra inflatiei la sfarsitul acestui an la nivelul de 6%, pentru ca ia in calcul posibile evolutii neasteptate ale preturilor, asa cum in decembrie 2005 inflatia a crescut cu 0,6% din cauza scumpirii oualor, care au preturi volatile, iar in luna august din acest an inflatia a scazut tot ca urmare a preturilor volatile de la legume fructe si oua, care nu au mai crescut, a mai spus Citu. El mai prevede ca anul urmator va fi marcat si de presiunile venite din partea serviciilor si a bunurilor nealimentare, dar considera ca salariile vor creste, in orice caz, mult mai repede decat inflatia.

"E posibil ca spre sfarsitul acestui an inflatia sa aiba un nivel scazut, dar dupa scumpirile de la inceputul lui 2007 sa urce, pentru ca spre sfarsitul lui 2007 sa coboare din nou, dar nu cred ca ne vom apropia de un nivel stabil de 5% al inflatiei, mai devreme de 2008", a mai spus economistul sef al ING Bank Romania.

Nici economistul Florian Libocor nu crede ca banca centrala va reusi sa isi atinga tinta de 5% in luna decembrie. "Inflatia nu va ajunge la 5% mai devreme de jumatatea anului 2007. De altfel, cred ca la sfarsitul anului viitor inflatia se va situa in cel mai bun caz la 5%, probabil chiar ceva mai mult", a declarat pentru NewsIn, Libocor.

"Estimez ca inflatia la finalul anului 2006 va ajunge la aproximativ 5,6%, mai mult decat tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in special din cauza decalarii pentru anul viitor a majorarii preturilor administrate", a adaugat Libocor. Micsorarea de catre banca centrala a rezervelor minime obligatorii, care sunt in acest moment de 20% pentru lei si 40% pentru valuta, ar elibera bani in economie, iar banii in plus din piata vor avea ca efect cresterea creditarii. "Daca se crediteaza investitii, nu va fi nici o problema", a apreciat Libocor.

Efectele reducerii rezervelor minime obligatorii pentru economie vor depinde insa de evolutia economica si de gradul in care banii disponibili pot fi absorbiti, prin proiecte viabile, de catre companii, a mentionat el.

In schimb, pentru banca centrala, scaderea rezervelor minime obligatorii ar afecta rezervele valutare, care sunt acoperite in proportie importanta din valuta depozitata de catre banci, care sunt obligate acum sa-si tina 40% din devize in "cuferele" BNR. "Este considerat sanatos ca rezervele valutare ale unei banci centrale sa acopere intre patru si sase luni de importuri, ceea ce acum se intampla foarte bine in Romania, pentru ca se asigura o acoperire de aproape sase luni de importuri. S-ar putea ca o eventuala reducere a rezervelor minime obligatorii valutare sa afecteze gradul de acoperire a importurilor prin rezervele valutare ale bancii centrale", a aratat Libocor.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca prima masura de relaxare a politicii monetare ar trebui sa fie scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta. "Mentinerea rezervelor minime obligatorii la nivelul de 40% dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu ianuarie 2007, va pune bancile romanesti intr-o pozitie nefavorabilla fata de bancile din strainatate, care vor avera voie sa isi desfasoare activitatea in Romania fara sa aiba nevoie de vreo reglementare din partea BNR si fara sa fie obligati sa constituie rezerve minime obligatorii. Poate spre sfarsitul lui 2007 sa vedem o scadere a rezervelor minime obligatorii la valuta, mai ales ca imprumuturile in valuta se pot da direct din strainatate, iar corporatiile sunt avantajate daca se crediteaza in acest fel", a declarat, pentru NewsIn, Dumitru.

El a atras insa atentia ca banca centrala nu poate sa scada deocamdata aceste rezerve pentru ca presiunile inflationiste sunt destul de mari, iar BNR trebuie sa atraga de pe piata interbancara sume mari in depozitele la o luna sau in schimbul certificatelor de depozit la trei luni, in asa numitul proces de "sterilizare".

"Procesul de sterilizare implica niste costuri foarte mari pentru BNR, pentru ca dobanzile acordate de banca centrala in schimbul banilor atrasi sunt apropiate de rata dobanzii de politica monetara, de 8,75% pe an. Daca ar scadea nivelul rezervelor minime obligatorii, banca centrala ar fi nevoita sa sterilizeze un volum si mai mare de lei pentru care ar trebui sa plateasca si mai multi bani", a explicat Dumitru.

Atunci cand rata dobanzii de politica monetara va scadea, se vor diminua si costurile bancii centrale cu sterilizarea, dar scaderea dobanzilor ar duce la o crestere si mai accentuata a creditarii in economie, lucru nedorit in prezent de catre BNR.

"Sunt mari sanse sa scada inflatia sub 5,5% la sfarsitul acestui an daca nu creste pretul la petrol sau daca nu apare vreun pret administrat surpriza. in ianuarie, insa, o sa fie socul cresterii preturilor cu 20% la gaze, plus accizele, ceea ce va face ca inflatia sa creasca in acea perioada, dar spre sfarsitul lui 2007 inflatia ar trebui sa coboare. in acest fel, tinta de inflatie a BNR de 4%, cu o banda de variatie cuprinsa intre 3-5% este realista", a conchis Dumitru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri