Investitiile nete realizate in economia romaneasca au crescut cu 8,7%, in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, pana la 29,3 miliarde de lei ( circa 6,5 miliarde de euro), dupa o accelerare in trimestrul al doilea, continuand revenirea observata anul trecut, conform datelor publicate, de Institutul National de Statistica (INS).

Datele anterioare au aratat ca, in 2015, investitiile in economie au crescut cu 8,4% comparativ cu anul anterior, pana la 71,3 miliarde de lei (circa 16 miliarde de euro), dupa doi ani la rand de scadere. In primul semestru din 2016, cele mai mute investitii s-au realizat in utilaje, cu o valoare totala de 13,3 miliarde de lei, in crestere cu 13,3% fata de primele sase luni din 2015, arata datele INS, conform News.ro.

Lucrarile de constructii noi au atras si ele investitii de 12,9 miliarde de lei, in crestere cu 6,1% fata de primul semestru al anului trecut.
Restul investitiilor au avansat cu 1,7%, la 3,1 miliarde lei, si s-au realizat pentru lucrari geologice si de foraj, dar si in agricultura, pentru cumpararea de animale de munca, de productie si reproductie si pentru plantatii de vita de vie, pomi, impaduriri.

In trimestrul al doilea, cresterea inverstitiilor in economie a acelerat la 9,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 7,5% in primul trimestru. Sectorul de comert si servicii a atras cele mai mari investitii in primul semestru, cu o pondere de 36,3% din total, urmat de industrie (35,3%), constructii (20,5%) si agricultura (5,4%), se mai spune in comunicat.

Sursa foto: Anton Watman / Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Construcţiile au crescut cu 48%, înainte ca sectorul să fie lovit de coronavirus
Setari Cookie-uri