Pretul petrolului pierde teren, pe fondul stirii ca Libia si Nigeria vor incerca sa-si mareasca exporturile in urmatoarele saptamani. Daca vor reusi, va exista si mai multa presiune pe pret din cauza suprplusui de stocuri, presiune care se pare ca va ramane pina spre finalul lui 2017, apreciaza Ole Hansen, head of commodity strategy in cadrul Saxo Bank.

Libia va incerca din nou sa-si valorifice capacitatile de export din porturile estice Ras Lanuf, Es Sider si Zueitina, spune Ole Hansen. Din aceste puncte de furnizare ar putea pleca titei in cantitati de pana la 300.000 de barili/zi. In Nigeria, Exxon Mobil Corp a anuntat deja ca doreste sa reia exportul de pana la 340.000 barili/zi, iar Royal Dutch Shell de pana la 200.000 barili/zi.

O reluare a acestor procese ar arunca pana la 800.000 barili/zi intr-o piata care deja se lupta cu supraproductia. Inainte ca acestea sa se intample, atat OPEC, cat si Agentia Internationala pentru Energie au raportat, saptamana trecuta, ca piata s-ar putea sa nu intre intr-o perioada de reechilibrare inainte de finalul lui 2017. Libia si Nigeria au avut o productie combinata in august de 1,8 milioane barili/zi - cam jumatate din cat produceau in 2013.

"Cu aceasta productie care va intra pe piata, presiunea pe preturi si nevoia altor producatori de a reduce productia ar putea influenta cursul pretului. Asta se intampla intr-o perioada a anului in care pretule petrolului tinde oricum sa scada din cauza activitatilor de sezon", afirma Ole Hansen.

In opinia sa, Libia este, probabil, cel mai interesant dintre cazuri, avand in vedere ca a avut productia decimata in ultimii ani, din cauza conflictului intern. In pofida unei aglomerari la productie, a fost totusi loc pentru petrolul iranian dupa ridicarea sanctiunilor asupra Teheranului si pentru supraproductia din Rusia, Arabia Saudita si Irak. Libia a incercat de foarte multe ori sa creasca nivelul exporturilor de petrol, afirma Bloomberg. Pana nu vom avea confirmarea ca aceasta noua incercare va avea succes, piata va adopta o atitudine de tip ”sa asteptam si sa vedem”.

"Productia din statele non-OPEC a continuat sa fie la fel de agresiva; in plus, avem prognoza privind dezechilibrarea ce va dura pana la finele lui 2017 – in acest context, Forumul International al Energiei din Alger, 26-28 septembrie, va deveni brusc foarte interesant", conchide Ole Hansen.

Sursa foto: Minerva Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri