Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere guvernului sa elaboreze si sa puna in discutie publica o propunere de Buget pentru anul 2017, indicand punctele dificile si implicatiile posibile ale promovarii unor noi initiative populiste. In plus, oamenii de afaceri solicita si ca propunerile parlamentarilor sa fie evaluate de Curtea de Conturi si Consiliul Fiscal, astfel incat cetatenii obisnuiti sa poata face diferenta intre “povesti cu urmari grave si posibilitatile actuale oferite de bugetul de stat”.

Motivatia speciala ce justifica aceasta cerere din partea mediului de afaceri o constituie anul electoral 2016 si numeroasele initiative legislative si decizii guvernamentale, toate afectand semnificativ Bugetul incepand chiar cu anul 2016. O dovada incontestabila o constituie, in acest sens, prima rectificare bugetara din luna august 2016. Rectificarea din august a trebuit sa bugeteze sumele suplimentare necesare cresterii unor categorii de salarii din sectorul bugetar, plata sumelor suplimentare pentru noi categorii de pensii <<speciale>>, cu ignorarea greu de acceptat al pricipiului contributivitatii ce ar trebui sa stea la baza tuturor pensiilor din Romania”, se arata intr-un comunicat al AOAR.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat la finele lunii august ca, potrivit legislatiei in vigoare pentru anii electorali, intocmirea bugetului pentru 2017 revine viitorului guvern.

Organizatia afirma ca Guvernul anunta si solicita politicienilor "timid si fara a oferi analize competente", noi modificari ale Codului Fiscal in sensul pastrarii unor taxe si impozite prevazute a fi eliminate de la 1 ianuarie 2017 sau renuntarea la reducerea, incepand in ianuarie, a cotei de TVA de la 20% la 19%.

"AOAR, alaturi de intregul mediul de afaceri, ia la cunostinta de noi si noi initiative parlamentare, tentant a fi promovate in anul electoral 2016. Reamintim in acest sens lipsa de raspundere a parlamentarilor in anul 2008, cand, desi informati si avertizati de lipsa resurselor bugetare care fac posibila marirea salariilor din invatamant, chiar daca social aceasta masura era justificata, au aprobat cresterea salariilor cu 50%. Consecintele adoptarii fara nicio responsabilitate a unei astfel de masuri genereaza efecte financiare si in anul 2016, la 8 ani de la aprobarea acestei cresteri de salarii nerealiste, populiste", potrivit AOAR.

In acest context, oamenii de afaceri fac apel la Curtea de Conturi si Consiliul Fiscal sa-si indeplineasca atributiile si sa intervina pentru a evalua in timp real propunerile parlamentarilor actuali si sa faca publice, in mod repetat si utilizand toata gama de mijloace de informare, concluziile lor.

Curtea de Conturi si Consiliul Fiscal ar trebui, astfel, sa-i ajute pe oamenii obisnuiti sa faca diferenta intre povesti cu urmari grave si posibilitatile actuale oferite de bugetul de stat.

Intrucat rolul de a discuta, modifica si aproba viitorul buget ii revine viitorului Parlament, discutiile publice, ocazionate de propunerea de buget, inclusiv in campania electorala, vor permite legislativului o aprobare mai rapida si mai aproape de cerintele societatii, noteaza AOAR.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri