O parte a producatorilor de vin din Romania estimeaza o productie de aproape patru milioane de hectolitri in acest an, asemanatoare cu cea din anii anteriori, dar se inregistreaza diferente semnificative de productie intre regiunile viticole, de la un avans de 20% in Vrancea, la o scadere de 30% in Dobrogea, potrivit unui comunicat transmis duminica de Patronatul National al Viei si Vinului.

In 2014, productia totala de vin la nivel national a fost de circa 3,7 milioane de hectolitri, iar in 2015 de aproape 3,6 milioane de hectolitri, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii. In acest an, se inregistreaza diferente semnificative de productie de struguri la hectar atat intre regiunile viticole, cat si intre producatorii aflati in aceeasi zona, in contextul in care principala provocare a acestei campanii este gasirea fortei de munca sezoniere, scrie News.ro.

”Aceste diferente sunt create de doi factori: conditiile climatice si atentia acordata aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalam faptul ca producatorii care si-au facut la timp aceste tratamente au productii foarte bune, nefiind afectati de mana sau de fainare”, se arata in comunicat.

Astfel, pentru Vrancea si Moldova se inregistreaza cele mai bune estimari, productia urmand sa fie cu aproape 20% mai mare. In Banat, productia ar putea creste cu 10%, iar in Transilvania si Dealu Mare (Muntenia) se asteapta o stagnare sau o crestere usoara a productiei. Regiunile unde prognozele sunt cele mai pesimiste sunt Oltenia (minus 20%) si Dobrogea (minus 30%).

La nivel european, la inceputul verii, Franta a anuntat diminuarea productiei de struguri, iar Spania a anuntat cresterea acesteia, ceea ce va genera la nivel mondial un pret de vanzare mai mic pentru vinul varsat.

”In Romania, pretul de tranzactionare al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variaza intre 1 leu/kg si 1,5 lei/kg, in functie de zona, de culoare si de calitatea strugurilor”, se arata in comunicat.

Sursa foto: Alexander Chaikin/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri