Cresterile de salarii si pensii pe care politicienii le impart la pachet cu reduceri de taxe si contributii in acest an, probabil pentru a inlocui galetile cu sigla de partid si uleiul electoral, risca sa aduca bugetul Romaniei in cea mai dificila situatie incepand din 1990, anul in care Romania isi incepea drumul greoi catre democratie si economie de piata.

Faptul ca statul imprumuta si acum bani pentru a-si finanta o parte a cheltuielilor nu intereseaza nici pe cei care dau, evident nu din buzunarul propriu, si nici pe cei care primesc.

Generozitatea electorala nu face insa casa buna cu bancherii care imprumuta statului banii care ii lipsesc acestuia pentru a acoperi diferenta dintre veniturile mai mici si cheltuielile prea mari, astfel ca la anul vom asista la un deficit bugetar record, la o amnezie brusca a politicienilor legat de promisiunile de dinainte de alegeri sau, cel mai probabil, la o combinatie a celor doua.

Economistii spera ca, dupa ce voturile se vor fi numarat, ratiunea sa isi faca loc in finantele statului. In caz contrar, dobanzile vor creste. Si nu doar pentru stat.

Citeste pe Wall-Street PRO o analiza completa despre deficitul bugetar si cum ar putea fi destabilizata Romania!

Citeste si:
UE a suspendat Pactul de Stabilitate. Statele pot depăși deficitul...
COVID-19 | UE a suspendat...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Aspecte importante ale gestionării finanțelor în cuplu
Setari Cookie-uri