Investitiile si cresterea salariilor au marit cu aproape 25.000 numarul companiilor care au raportat pierderi in anul fiscal 2005, de 175.000, pana la 200.000, a declarat pentru NewsIn, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.
"Investitiile si cresterea cheltuielilor cu personalul au influentat decisiv structura veniturilor pentru firme", a declarat presedintele CNP, Ion Ghizdeanu.

Aproximativ 200.000 de firme au raportat pierderi, anul trecut, in crestere cu 14,2% fata de anul trecut, iar numarul firmelor care au inregistrat profit a ramas relativ neshimbat, cu o majorare de 0,25%, arata datele unui studiu publicat, miercuri, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Un numar de 333.886 de firme au avut profit, iar 197.383 de firme au inregistrat pierderi, releva studiul Prognozei. Cea mai mare crestere a pierderilor s-a inregistrat la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, unde 119.062 de firme au avut rezultate negative, in crestere cu 53,9%. Microintreprinderile care au avut pierderi a scazut cu 28,3% (77.788 firme), dar numarul companiilor mari cu pierderi a crescut cu 22,6%.

Numarul intreprinderilor mici si mijlocii profitabile a crescut cu 28% (210.482 de firme), insa numarul firmelor mari si microintreprinderile cu profit a fost in scadere. Totusi, valoarea cumulata a pierderilor inregistrate de firme s-a redus cu 3% fata de 2004.

Ponderea datoriilor a fost de 242,1% in cazul firmelor de stat, in timp ce pentru firmele private a fost de 55,5%. Datoria firmelor de stat a fost anul trecut de 38,1% din cifra de afaceri, comparativ cu nivelul de 30,9% atins in anul 2004.

Poderea datoriilor firmelor de stat in totalul cifrei de afaceri este de patru ori mai mare decat in cazul companiilor private, releva un studiu publicat, miercuri, de Comisia Nationala de Porgnoza (CNP).

"Mentinerea gradului de indatorare de la un an la altul, desi la un nivel inca ridicat, este totusi un fenomen pozitv, in conditiile in care, desi s-au angajat multe cheltuieli de investitii ca o necesitate a modernizarii, totuti firmele nu s-au indatorat, ci au angajat fondurile proprii. Cresterea cheltuielilor cu investitiile apare evidenta in cresterea in termeni reali cu 6,6%, a cheltuielilor cu imobilizarile corporale, respectiv a cheltuielilor cu mijloace fixe de oridnul cladirilor, terenurilor, masinilor si utilajelor", arata studiul CNP.

Firmele de stat detin si cea mai mare pondere (32,9%) a platilor restante in cifra de afaceri, restantele companiilor private reprezentand 8,5% din cifra de afaceri. Platile restante au reprezentat anul trecut 10,4% din cifra de afaceri totala a firmelor din Romania, comparativ cu nivelul de 13,6% in urma cu doi ani.

Din punctul de vedere al marimii firmelor, microintreprinderile au avut cele mai mari datorii (88,2%, urmate de companiile mari (78,5%) si IMM-uri (58,4%). "Totusi pe termen scurt nu a avut loc o crestere a indatorarii globale a societatilor, datorita in special fondurilor ramase la dispozitia acestora, sume ce provin din reducerea cotei de impozit pe profit. Mai mult, a avut loc ore ducere a platilor restante in cifra de afaceri, desi companiile isi finanteaza inca deficitele operationale prin neplata datoriilor curente la bugetul general consolidat al statului sau catre furnizori", se arata in studiul CNP.

Criteriile folosite de CNP pentru firmele mari au inclus aplicarea Reglementarilor Contabile armonizate cu Directiva IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, plus cifra de afaceri de peste noua milionae de euro, active totale de peste 4,5 milioane de euro sau un numar de salariati de peste 250 de persoane. Firmele care aplica Reglementarile Contabile simplificate armonizate cu Directivele Europene, in care numarul de personal este intre 10 si 250 au fost considerate IMM-uri, iar microintreprinderile firmele cu pana la noua salariati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri