Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, a declarat presedintele Certinvest, Eugen Voicu.
"Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011", a mai spus presedintele Certinvest. "De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011. Asta in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011", a adaugat Eugen Voicu, citat de NewsIn.

"Capitalizarea redusa a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care va trebui sa faca fata intrarii pe piata tranzactiilor a activelor fondurilor de pensii private, este o falsa problema, daca luam in considerare exemplul tarilor vecine (Polonia, Ungaria, Cehia), precum si faptul ca administratorii fondurilor de pensii private vor avea alternativa plasamentelor externe, tot pe piete emergente", a mai spus Voicu.

Ungaria dispune de o capitalizare bursiera de 26,1 miliarde euro, iar valoarea totala a activelor fondurilor de pensii private din aceasta tara este de 3,8 miliarde euro, ceea ce reprezinta un procent de 14,5%. in Polonia, la o capitalizare bursiera de 91,3 miliarde euro, fondurile de pensii private dispun de active totale in valoare de 19,5 miliarde euro (21,4%), iar in Cehia, capitalizarea bursiera este de 31,4 miliarde euro, valoarea totala a activelor fondurilor private de pensii este de 3,5 miliarde euro (11,14%). In functie de instrumentele de investitie alese de administratorii fondurilor de pensii private, acestea vor putea avea randamente, in euro, de 4-5%, la instrumentele de risc minim, de 7-10% la instrumentele de risc mediu si de 10-20% in cazul investitiilor in instrumente de tranzactionare de risc crescut, a mai spus Eugen Voicu.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, declara, pe data de 31 august 2006, pentru NewsIn, ca plasamentele diversificate si evaluarea corecta a riscurilor vor face sa nu existe riscuri majore in fondurile de pensii, comentand datele unui studiu al Bancii Centrale Europene (BCE). Banca Centrala Europeana (BCE) lansase recent un studiu, prin care chema tarile sa supravegheze fondurile de pensii la o scara globala. BCE mai dorea, de asemenea, sa existe norme care "sa asigure caracterul non-speculativ al fondurilor de pensii." Presedintele CSSPP a admis ca exista riscuri, ca pe orice piata.Diversificarea prudentiala a portofoliilor fondurilor de investitii si evaluarea riscurilor au fost solutiile propuse de Oancea pentru diminuarea riscurilor in domeniul fondurilor de pensii private. "Atata timp cat exista (n.r. diversificarea portofoliilor si evaluarea riscurilor), nu sunt pericole", a adaugat Oancea.

Potrivit normelor elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fondurile de pensii private vor avea obligatia de a-si face publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze clar ca nu garanteaza pentru randamentul acestora. Prospectul schemei de pensii private trebuie sa informeze participantul la fondul de pensii despre instrumentele financiare in care investeste administratorul si limitele maxime pe fiecare tip de investitie, riscurile asociate fiecarui tip de investitii, precum si procedurile de gestionare a riscurilor, pietele financiare pe care investeste administratorul, structura portofoliului, persoanele responsabile cu luarea deciziilor investitionale, precum si despre modalitatea de schimbare a politicii de investitii.

Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, declara pe data de 18 iulie 2006, pentru NewsIn, ca societatea de administrare a investitiilor Certinvest intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private din Romania imediat dupa lansarea acesteia, printr-o investitie de 2 - 2,5 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri