Schimburile comerciale dintre Romania si Spania au atins, in perioada ianuarie-august 2006, valoarea de peste un miliard de euro, cu 23 de procente mai mult fata de anul trecut, informeaza Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Romania exporta catre Spania masini, aparate si echipamente electrice, ceea ce reprezinta 19,4% din totalul exporturilor, metale comune si articole metalice (16,1%), produse ale regnului vegetal (9,6%), produse minerale (8,7%), lemn, carbune, din lemn, impletituri (8,4%).

Importurile din Spania constau in masini, aparate si echipamente electrice (28,8%), vehicule, aeronave si echipament de transport (21,8%), produse ale induistriei chimice si conexe (8,4%), articole din piatra, ciment, ipsos, sticla, ceramice (8,1%), textile-confectii (7,4%), metale comune (6%), mase plastice, cauciuc si articole conexe (5,2%). Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a spus ca experienta Spaniei in utilizarea fondurilor structurale va genera noi domenii si oportunitati de extindere a cooperarii dintre cele doua tari.

"Printre sectoarele cu reale perspective de dezvoltare accelerata se evidentiaza infrastructura de transport si de mediu, agricultura, turismul, serviciile, telecomunicatiile, constructiile, afacerile imobiliare, diferite ramuri industriale - domenii in care Spania are experienta si competitivitate", a spus Iuliu Winkler, citat de NewsIn.

In perioada 2000-2005, comertul bilateral a avut un trend ascendent, cu un varf, la finele lui 2005, cand valoarea a fost de 1.266,7 milioane de euro.
in Romania sunt inregistrate 1.482 de societati mixte romano-spaniole, cu capital investit de 220 milioane de euro. Principalele domenii vizate sunt: comert, produse alimentare, prelucrarea lemnului, materiale plastice, patiserie, marochinarie, incaltaminte, consultanta, textile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri