Majorarea salariilor unor categorii de bugetari cu 15% de la 1 ianuarie 2017, masura votata de comisiile parlamentare reunite de munca si buget, reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara a Romaniei, printre efectele posibile numarandu-se cresterea costurilor de finantare pentru statul roman si devalorizarea leului, arata un raport publicat miercuri de Banca Transilvania.

Deputatii comisiilor reunite de munca si buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016, care prevede mai multe majorari salariale pentru angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si pentru salariatii din invatamant, precum si cresterea sporurilor acordate medicilor, conform News.ro

Analistii Bancii Transilvania vad masura in contextuil mai larg al "presiunii populismului", care se intensifica inainte de alegerile generale.

"Implementarea acestei masuri constituie un risc pentru competitivitate si pentru stabilitatea financiara, putand sa determine majorarea costurilor de finantare si presiuni de depreciere a monedei nationale", se arata in raportul semnat de Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania.

Masura a fost deja criticata atat de reprezentantii guvernului, cat si de economisti.

"Implementarea deciziilor mentionate anterior si lipsa unor masuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4% din PIB, in conditiile in care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice incepand cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal", au avertizat analistii ING, intr-un raport publicat marti.

Analistii considera ca, in urma acestor masuri, si alte categorii de bugetari vor cere cresteri de salarii. In cazul in care masurile vor fi aplicate, totusi, analistii ING se asteapta la taierea puternica a investitiilor dupa alegeri.

Votul parlamentarilor a fost acordat desi ministrul Muncii, Dragos Pislaru, si reprezentantul Ministerului Finantelor nu au fost de acord cu aceste majorari.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, luni seara, ca majorarile salariale adopate au doar ”o miza electorala”, catalogandu-le ”pomeni electorale care sunt promise fara niciun fel de resurse bugetare”.

Marti dimineata, premierul Dacian Ciolos a declarat, la Adevarul Live, ca masurile adoptate de Parlament in ultimele luni legate de diferite cresteri salariale insumeaza peste 9 miliarde de lei, adica peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la cresterea deficitului, fie la reducerea investitiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri