Investitorii straini considera ca inrautatirea procesului legislativ le afecteaza planurile pentru afaceri, iar lipsa transparentei si a coerentei politicilor fac Romania mai putin atractiva. Pe de alta parte, 60% dintre participantii la un sondaj al Consiliului Investitorilor Straini (FIC) anticipeaza o crestere moderata a afacerilor. In privinta procesului legislativ, investitorii se plang inclusiv de legea darii in plata si de interventia statului privind preturile RCA.

Din cel mai recent sondaj al FIC, realizat in septembrie, se pot trage doua concluzii importante:

Vesti bune - investitorii se asteapta la afaceri in crestere

Pe de o parte, membrii FIC se asteapta la o crestere moderata a afacerilor pentru anul urmator. Mai mult de jumatate (60%) dintre respondenti prognozeaza o astfel de crestere a afacerilor pe care le deruleaza. Acestia preconizeaza crestere atat pe piata locala cat si pe piata de export, un semnal pozitiv.

Increderea in crestere se reflecta si in raspunsurile celor 65% dintre respondenti care se asteapta ca veniturile lor sa fie mai mari in 2017. Majoritatea respondentilor considera ca Romania este inca competitiva atunci cand vine vorba de disponibilitatea fortei de munca bine pregatita, si doar un sfert o vad ca fiind necompetitiva. Numarul celor care nu mai considera forta de munca din Romania competitiva este insa in crestere in ultimii doi ani, potrivit unui comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.

Vesti rele - procesul legislativ s-a inrautatit

Pe de alta parte, 50% dintre respondenti considera ca, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a inrautatit, ceea ce le afecteaza planificarea afacerilor. 70% dintre respondenti considera ca lipsa transparentei si a coerentei politicilor, face Romania moderat sau semnificativ necompetitiva in raport cu alte locatii in care acestia desfasoara afaceri.

In pofida reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievati considera povara fiscala ca fiind necompetitiva in timp ce doar o rata de 38% o considera competitiva.

Asteptarile privind expansiunea activitatii economice

Membrii FIC se asteapta anul viitor la o expansiune a activitatii deoarece economia Romaniei inregistreaza o crestere substantiala. Aceasta crestere este de asteptat sa continue, desi unii dintre respondenti estimeaza ca ea se va mai tempera anul viitor. Rata de crestere de 5-6% pe an este sustenabila pe termen lung doar cu investitii semnificative atat in sectorul public cat si cel privat.

De aceea, politicile de crestere economica nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe stimularea consumului. Un numar semnificativ al membrilor FIC se asteapta ca Romania sa ramana competitiva pe piata muncii. Cu toate acestea, numarul companiilor care cred ca disponibilitatea de forta de munca bine pregatita incepe sa devina o problema este tot mai mare, ajungand la 25%.

Aceste rezultate pot fi partial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocational de educatie din Romania, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a fortei de munca in Romania. FIC este de parere ca autoritatile trebuie sa trateze cu prioritate acest domeniu. Forta de munca foarte bine pregatita din Romania a ajutat la atragerea investitiilor, atat straine cat si locale, iar pierderea competitivitatii pe piata fortei de munca poate afecta semnificativ crestere economica pe termen mediu si lung.

Povara fiscala si procesul legislativ

O mare parte a membrilor FIC au raportat o crestere a poverii administrative, special in domeniul fiscal. Suntem de parere ca aceasta perceptie este legata de formularele ANAF D088 si D394 privind inregistrarea si raportarea TVA, pentru ca la nivel general companiile apreciaza eforturile ANAF de modernizare si digitalizare realizate cu ajutorul Bancii Mondiale.

De asemenea, se observa o crestere semnificativa a numarului membrilor FIC care considera ca procesul legislativ are un efect negativ asupra planificarii afacerilor. In 2016, Romania a adoptat o serie de legi fara sa realizeze inainte un studiu de impact si desconsiderand uneori principiile economiei de piata. Drept urmare, implementarea acestora a destabilizat anumite domenii ori risca sa o faca in viitor. Darea in plata si legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivitati aplicarii legilor in Romania si cel mai probabil vor avea un impact de durata asupra increderii investitorilor in economia romaneasca.

Interventia statului privind preturile in domeniul asigurarilor RCA a transmis de asemenea semnale negative catre investitori. Trebuie sa subliniem ca increderea investitorilor in predictibilitatea pietei din Romania este usor de pierdut ca urmare a unor astfel de legi si greu de recastigat.

Romania are nevoie de predictibilitate si investitii in infrastructura si educatie

Rezultatele acestui ultim sondaj pot induce impresia ca nu exista semne de ingrijorare, deoarece Romania are o crestere economica semnificativa si companiile anticipeaza in marea lor majoritate o dezvoltare a afacerilor pe care le deruleaza. Credem ca o astfel de concluzie ar fi gresita.

O rata mare de crestere economica nu poate fi sustinuta pe termen mediu si lung daca nu exista predictibilitate, unele legi sunt in continuare adoptate fara a lua in considerare impactul lor structural si in absenta unor investitii majore in domenii cheie cum sunt infrastructura si educatia.

Consiliul Investitorilor Straini publica de doua ori pe an Indicele perceptiei despre mediul de afaceri, realizat printre membrii sai. Companiile membre FIC reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland aproximativ doua treimi din totalul acestora, cu o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri