Romania este primul partener comercial din UE al Republicii Moldova, cu o pondere de 31,6%, si ocupa locul 1 in comertul exterior al acestei tari. In august 2016, schimburile comerciale ale Romaniei cu Republica Moldova au fost de 873 milioane dolari, conform Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Din volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si Moldova, 528,14 milioane dolari a fost din export, iar importul a fost de 344,92 milioane de dolari.

Ca furnizor pentru piata romana, in august 2016 produsele moldovenesti ocupau locul 7 pe spatiul necomunitar, dupa Turcia, Federatia Rusa, Ucraina, SUA si Coreea de Sud. Pentru produsele romanesti, Moldova a fost pe locul 4 ca destinatie extracomunitara, dupa Turcia - 1,3 miliarde dolari, SUA - 0,7 miliarde dolari si Federatia Rusa - 0,7 miliarde dolari.

Domeniile cu perspectiva de continuare a cooperarii Romaniei cu Moldova sunt: energie, comert, agricultura, industrie, IMM-uri si mediu de afaceri, transporturi, dezvoltare regionala si infrastructura, cooperare transfrontaliera, administratie publica, protectia mediului, apelor si silviculturii, educatie, cercetare stiintifica si inovare, reglementare tehnica, standardizare, metrologie, acreditare, evaluarea conformitatii si a securitatii industriale, turism si bancar.

Parteneriatele semnate sunt din domeniile protectia consumatorilor, vamal si statistic, conform Ministerului Economiei

”Romania ramane pe mai departe un partener de incredere al Chisinaului in procesul de reforme necesar in interesul cetatenilor Republicii Moldova. Ne axam pe proiecte esentiale pentru racordarea Republicii Moldova la Europa si cu impact direct la nivelul cetateanului, spre exemplu, accentul pe gradinite si institutii medicale ”, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc

Sursa foto: Sursa foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri