Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a precizat faptul ca bugetul de 4,12 la suta este cel mai mare buget aprobat dupa anul 1989 pentru sanatate si ca acesti bani vor trebui folositi in functie de prioritati. Nicolaescu a mentionat drept prioritara infrastructura, pe care doreste sa o imbunatateasca, pornind de la refacerea instalatiilor si renovarea cladirilor vechi, pana la dotarile noi, necesare spitalelor, precum si ameliorarea conditiilor de munca ale personalului din spitale.

"Banii acestia sunt o speranta de ameliorare" a declarat, vineri, pentru NewsIn, Eugen Nicolaescu si a adaugat ca " probabil si sindicatele din sanatate vor aprecia aceasta decizie a Guvernului Romaniei".Potrivit ministrului, sindicatele vor putea de acum sa creasca exigentele pentru ca vor fi bani care vor trebui folositi in interesul sistemului. Ministrul a precizat si faptul ca deciziile pe care ministerul le va lua se vor discuta in prealabil cu sindicatele, transparent si ca se vor gasi solutii convenabile pentru problemele ridicate de oamenii din sistem. Din punctul de vedere al ministrului sanatatii, "hopul" pe care bugetul de 4,12 la suta din PIB pentru sanatate, trebuie sa il mai treaca, este acela al Parlamentului, informeaza NewsIn.

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Conform proiectului, sanatatea va primi cu 3,041 miliarde lei mai mult decat in 2004. Banii sunt prevazuti pentru programul de prevenire si control al bolilor populatiei, in care sunt incluse atat reparatii capitale ale spitalelor, cat si supravegherea epidemiologica si a bolilor transmibile.

In 2007, se vor construi opt spitale regionale de urgenta de tip l si se vor moderniza alet 36 de spitale judetene. Proiectul mai prevede echilibrarea intre numarul de specialisti si nevoile reale de incadrare din institutiile sanitare. Alte fonduri vor fi folosite pentru: rezidentiat, unitatile care primesc urgente medicale din cadrul spitalelor de urgenta, programe de planificare familiala, programe de recuperare a copiilor cu dizabilitati sau bolnavi de HIV-SIDA, Programul de Transplant de Organe si tesuturi, Programul National de Diabet.