Vanzarea de terenuri si cladiri ale societatilor datoare la stat aflate in portofoliul AVAS poate constitui o afacere imobiliara excelenta, preturile de pornire ale licitatiei situandu-se mult sub pretul pietei
Numai in octombrie, cu 1.500.000 dolari cei interesati pot achizitiona 11.000 de metri patrati de teren, in localitatea Breaza, din Prahova, 30.000 de metri patrati de teren cu deschidere la Autostrada Bucuresti - Pitesti, precum si doua cladiri plus un teren de 2.700 de metri patrati in centrul Sibiului. Din vanzarea activelor societatilor debitoare AVAS a realizat, numai de la inceputul acestui an, 513.779.000 lei

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vinde activele, incluzand terenurile si imobilele apartinand unor firme aflate in executare silita si care sunt partial ocupate de cladiri si utilaje. Preturile de pornire cu care se vor vinde aceste active la licitatie sunt in general mult sub pretul pietei.

Din valorificarea acestora, Autoritatea a realizat, de la inceputul anului, venituri totale de 513.779.000 lei, depasind cu 38,48% prevederile bugetare pentru 2006, anunta un comunicat al institutiei.

Initiativa AVAS a avut punctul de pornire inca de acum 4 luni, iar pana in prezent, mai multe terenuri si imobile cu un pret de pornire al licitatiei atractiv au fost vandute. Terenurile sunt considerate de expertii imobiliari ca fiind extrem de atractive pentru investitii in proiecte industriale sau rezidentiale. Activele au fost si vor fi vandute pentru recuperarea datoriilor neachitate la buget si fata de furnizori ale celor aproape 70.000 de debitori.

Anunturile de vanzare a activelor au fost publicate in primele cinci cotidiane nationale, din punct de vedere al tirajului, pentru o maxima vizibilitate a procesului de vanzare, conform procedurilor stabilite impreuna cu Centrul de Jurnalism Independent si prevederile legale, se mai arata in comunicat.

8 dolari pe metru patrat, in Breaza, 24 dolari, pe Bucuresti Pitesti

O oportunitate de afacere, in domeniul imobiliar, o constituie, in prezent, scoaterea la licitatie, de catre AVAS, a unui teren de 11.000 metri patrati, din localitatea Breaza, judetul Prahova.

Pretul de pornire al licitatiei este de 90.197 dolari, inclusiv TVA, ceea ce reprezinta un pret mediu pe metru patrat de 8,2 dolari. In zona Breaza pretul mediu al terenurilor este, conform anunturilor mai multor agentii imobiliare, de 25-30 euro pe metru patrat. Proprietarul terenului este societatea OPI din Bucuresti, debitor AVAS. Licitatia va avea loc, in data de 26 octombrie, la sediul AVAS, iar pentru participare ofertantii vor depune la sediul Autoritatii, cel tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei, mai multe documente, cerute expres de AVAS.

Pentru recuperarea datoriilor inregistrate de debitorul Alex Vasilescu, Trans International AVAS scoate la licitatie un teren aflat in proprietatea societatii mentionate situat la km 23 pe autostrada Bucuresti - Pitesti. Terenul, cu deschidere la autostrada, are o suprafata de 29.800 de metri patrati, iar pretul de pornire a licitatiei este de 705.578 dolari, inclusiv TVA, ceea ce inseamna aproximativ 24 de dolari pe metru patrat, sensibil sub media pietei, de 25 euro pe metru patrat.

Licitatia publica se va desfasura in data de 24 octombrie la sediul AVAS din Bucuresti, str. C.A. Rosetti nr. 21, sector 1.

700.000 dolari, cladire si teren in centrul Sibiului

Tot in cadrul ofertelor speciale se mai poate numara si vanzarea cladirii administrative, cladirii laborator si terenului aferent in suprafata de 2.735 metri patrati situate in zona centrala a Sibiului, Str. Stefan Cel Mare, a societatii Intec SA, din Bucuresti.

Pretul de pornire este de 683.265 dolari, inclusiv TVA, iar licitatia se va desfasura in data de 17 octombrie la sediul AVAS din Bucuresti.
Contactat de "Curierul National", Nicolae Marginean, managerul agentiei imobiliare Imob MRG din Sibiu, ne-a declarat: "Este o afacere extraordinara pentru cei care dispun de acesti bani. Vreau sa spun ca pretul terenului in zona este de 250 euro pe metru patrat. Din calculele mele rezulta ca doar pretul terenului aferent cladirilor este de 700.000 euro".

Strainii nu pot participa la licitatie

In vederea participarii la licitatii, cei interesati vor trebui sa prezinte mai multe documente cerute de catre AVAS. Astfel, pentru persoanele juridice romane - copie dupa certificatul de inregistrare, eliberat de Oficiul Registrului Comertului, pentru persoane fizice/imputernicit - copie de pe actul de identitate, imputernicire acordata persoanei care reprezinta pe ofertant, dovada depunerii garantiei de participare.

De asemenea, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, la licitatiile avand ca obiect bunuri imobile reprezentand terenuri nu pot participa persoane fizice si juridice straine. La licitatie, dispozitiile AVAS prevad ca documentele solicitate in copie vor fi prezentate si in original pentru conformitate. Garantia de participare la licitatie reprezinta 30% din valoarea activelor scoase la licitatie si se depune sub una din urmatoarele forme: scrisoare de garantie bancara (model AVAS), in original, emisa de o banca romana sau de o banca straina cu care o banca romana are relatii de corespondent, valabila 45 zile de la data organizarii licitatiei. Pretul de adjudecare se poate achita in USD sau echivalentul in lei, la cursul BNR valabil la data platii.

Veniturile AVAS, mai mari cu 88,79% decat estimarile initiale

Veniturile obtinute din activitatea de valorificare a activelor datornicilor AVAS, prin executare silita, plati esalonate si plati ca urmare a insolventei depasesc cu 88,79% prevederile bugetare pe 2006 si cu 160,92% prevederile bugetare pentru primele trei trimestre ale anului, se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, numai ca urmare a aplicarii metodei de executare silita au fost incasati peste 90.503.130 lei din poprirea conturilor, 107.354.473 lei din vanzarea de bunuri si 47.115.742 lei ca urmare a transmiterii somatiilor de plata.

Vanzarile realizate de Autoritate in cadrul licitatiilor publice au vizat in principal identificarea modulelor functionale prin care sa se asigure atat recuperarea creantelor detinute de AVAS, cat si crearea premiselor pentru continuarea si dezvoltarea activitatilor specifice activelor vandute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri