Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice si a pretului pentru energia electrica reactiva la operatorii de distributie concesionari pentru anul 2017, tarifele urmand a scadea cu pana la 9,04%.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distributie concesionari si a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea in considerare a corectiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare in vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 inregistreaza, fata de anul 2016, scaderi cuprinse intre 3,80% si 9,04%”, precizeaza ANRE, intr-un comunicat emis miercuri, conform News.ro.

Astfel, tarifele de distributie pentru consumatorii casnici clienti ai Enel Distributie Banat scad cu 9,04%, in timp ce pentru clientii Enel Distributie Dobrogea scad cu 6,36%.

In cazul clientilor E-Distributie Muntenia (fosta Enel), aceste tarife scad cu 8,37%, iar pentru pentru consumatorii casnici clienti ai E.ON Moldova Distributie tarifele scad cu 3,80%. Pentru consumatorii casnici clienti ai CEZ Distributie, tarifele scad cu 4,55%, pentru cei ai Electrica Distributie Muntenia Nord - cu 7,92%, iar pentru Electrica Distributie Transilvania Nord cu 5,98%. Pentru consumatorii casnici clienti ai Electrica Distributie Transilvania Sud, scaderea este de 3,87%.

„La stabilirea corectiilor valorice anuale si a tarifelor specifice de distributie si in conformitate cu prevederile metodologiilor specifice aplicabile, ANRE ia in considerare veniturile anuale obtinute de operatorul de distributie din recuperarea contravalorii energiei electrice consumate inregistrate eronat, respectiv neinregistrate, precum si costurile anuale inregistrate cu plata contravalorii acestor cantitati de energie electrica”, a precizat ANRE.

Potrivit atributiilor sale de reglementare, anual, pana la data de 31 decembrie, ANRE are obligatia aprobarii tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, pentru fiecare operator de distributie concesionar, in parte.

„Apreciem ca scaderea tarifelor specifice de distributie va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distributie, deopotriva casnici si noncasnici, de pe teritoriul intregii tari si ca va avea un efect antiinflationist, care se poate regasi in diminuarea costurilor agentilor economici consumatori de energie electrica, cu avantajul cresterii competitivitatii acestora si al diminuarii preturilor bunurilor si serviciilor”, adauga reprezentantii ANRE.

De asemenea, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat miercuri un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate precum si a conditiilor de aplicare a tarifelor reglementate si a tarifelor Componenta de Piata Concurentiala.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici va conduce, in anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47% fata de cele aplicate in anul 2016, reducere datorata, in principal, scaderii tarifelor specifice de distributie a energiei electrice aprobate in sedinta de astazi, precum si reducerii pretului de achizitie a energiei electrice din contractele reglementate”, precizeaza ANRE.

Calendarul stabilit in 2012 prevede liberalizarea completa a preturilor energiei electrice pentru populatie de la 31 decembrie 2017, in conditiile in care, in prezent, 70% din pretul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piata libera si 30% este pret reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piata libera va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 si la 90% de la 1 iulie. Liberalizarea preturilor reprezinta o oportunitate pentru jucatorii care vor sa intre pe o piata dominata in prezent de patru companii, care detin cele opt distributii regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat si Dobrogea), E.ON (Moldova) si CEZ (Oltenia).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri