Suma totala a investitiilor directe in strainatate ale firmelor romanesti se cifra, la sfarsitul anului trecut, la 242 milioane dolari, ceea ce situa Romania pe locul 109 in lume ca tara sursa de investitii internationale, arata datele unui raport publicat de o agentie a Natiunilor Unite.
In 2005, totalul investitiilor directe romanesti in strainatate a scazut cu 17,7% (52 milioane dolari) fata de anul 2004, cand s-a consemnat un nivel de 294 milioane dolari. Romania este depasita din perspectiva investitiilor in strainatate de mai toate tarile din regiune. Ungaria, de pilda, care are in banca OTP si compania petroliera MOL, doi investitori de calibru chiar in Romania, a investit, pana in 2005 suma de 6,6 miliarde dolari in strainatate, informeaza NewsIn.

Croatia, tara care bate la poarta Uniunii Europene, a investit in strainatate, pana in 2005, suma totala de 2,12 miliarde dolari. Ucraina, a carei economie depinde puternic de Rusia, a investit 466 milioane dolari in strainatate.

Bulgaria, care a depasit cu ajutorul mecanismului de consiliu monetar o profunda criza economica, la finalul anilor '90 a investit in total, pana in 2005 suma de 127 milioane dolari, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor 2006 publicat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Pe plan mondial, investitiile directe in strainatate facute de firmele din Romania sunt comparabile cu cele din tari mult mai putin dezvoltate precum Cambodgia (262 milioane dolari investiti in strainatate in 2005) sau Zimbabwe (242 milioane dolari).

In clasamentul tarilor sursa de investitii internationale, stabilit pe baza raportului dintre investitii directe in strainatate (ISD) si stocului mondial de investitii straine, precum si a iesirilor de ISD raportat la produsul intern brut (PIB) al tarilor, Romania se afla pe locul 109, intre Burkina Faso (locul 108) si Rwanda (110). In acest clasament, Romania era in 1990 pe locul 77 (cu un stoc al investitiilor in strainatate de evaluat atunci la 66 milioane dolari), insa a coborat pe locul 105 in 2000 (136 milioane dolari), 108 in 2004 (294 milioane dolari) si 109 in 2005, releva raportul UNCTAD.

Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Stet, considera ca, prin exportul de capital in strainatate, s-ar promova mediul investitional romanesc. "Noi am uitat sa sprijinim capitalul romanesc", a declarat el, cu ocazia lansarii in Romania a raportului UNCTAD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri