Industria, sector care reprezinta aproape un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in penultima luna a anului trecut o crestere a productiei cu 5,3% fata de aceeasi luna din 2015, avans sustinut doar de sectorul-cheie de prelucrare, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

In octombrie 2016, industria inregistrase o scadere de 0,1% fata de a zecea luna a anului anterior. Pe date ajustate in functie de influentele sezoniere, productia industriala a urcat cu 1,5% fata de a 11-a luna a anului 2015. Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat si in noiembrie un declin accentuat, de 7,4%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 1,6%, conform News.ro.

Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de competitivitatea slaba. Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, a crescut semnificativ, cu 6,3% fata de noiembrie 2015. In octombrie 2016, industria de prelucrare avansase cu doar 0,5%.

Comparativ cu luna octombrie 2016, productia industriala a crescut in noiembrie cu 1,5% pe serie bruta si cu 0,6% pe seria ajustata in functie de influentele sezoniere si numarul de zile lucratoare, indicatorul urmarit cel mai atent de economisti. Cumulat pe primele 11 luni din 2016, productia industriala din Romania a crescut cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului 2015, avans sustinut doar de industria prelucratoare, care a consemnat un plus de 2,5%.

Industria extractiva a scazut, insa, cu 16,5%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 2%. Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, industria a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,4% in primele 11 luni din 2016. In 2015, productia industriala a urcat cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Sursa foto: Kgtoh | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri