UE are optiunea de a exclude una sau ambele tari de la beneficiile pe care le presupune aderarea cu drepturi depline, in cazul in care acestea nu reusesc sa implementeze reformele stabilite impreuna cu oficialii europeni in domeniul justitiei, sigurantei alimentare si administrarii fondurilor europene.

Masurile de supraveghere si evenutalele sanctiuni au fost decise pentru a calma criticii procesului de aderare, care considera ca cele doua tari sunt prea sarace, corupte si nepregatite administrativ pentru a adera.Totusi, un oficial european a declarat ca UE ar putea sanctiona cele doua tari doar pentru neaplicarea standardelor adecvate de siguranta alimentara, informeaza agentia NewsIn.

"Nu ma astept la alte clauze, atunci cand vor adera, decat in domeniul sigurantei alimentare", a spus un oficial cu rang inalt din Comisia Europeana, sub acoperirea anonimatului. Clauza privind sigurant alimentara permite Comisiei sa blocheze exporturile Romaniei si Bulgariei catre UE de produse care nu indeplinesc standardele veterinare, fitosanitare si de siguranta din restul Uniunii. Ar putea fi interzise, de exemplu, exporturile de porci vii si preparatele din carne, pana cand cele doua tari vor eradica pesta porcina.

Comisia ar putea stabili, de asemenea, o lista de companii de procesare a alimentelor care nu pot exporta in spatiul UE. Un purtator de cuvant al comisarului pentru extindere Olli Rehn nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.

Potrivit unui alt oficial, chiar daca nu va aplica restrictii decat in domeniul sigurantei alimentare, Comisia poate activa si celeltate doua clauze pana 2010, potrivit tratatului de aderare. "Asa cum a anuntat Comisia, progresele reformelor din cele doua tari vor fi strict monitorizate", a spus oficialul. O alta masura pe care o poate decide UE este reducerea platilor regionale si fondurilor structurale, daca cele doua tari nu au agentii de plati si de audit adecvate sau baze de date pentru animale, recolte si terenuri.

Romania va primi ajutoare in valoare de 11,5 miliarde de euro in urmatorii doi ani, iar Bulgaria va primi 4,6 miliarde de euro.Membrele UE ar putea refuza sa recunoasca automat deciziile justitiei din Romania si Bulgaria, pana cand cele doua tari fac progrese in combaterea coruptiei si crimei organizate.