Proiectul de act normativ prevede realocarea a 3,3 milioane de dolari din suma de 120 milioane dolari obtinuta prin acordul de imprumut dintre BIRD si Romania pentru finantarea proiectului privind inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socioeconomica. Banii vor fi folositi pentru realizarea unor subproiecte de refacere a drumurilor locale, podurilor si podetelor, precum si a alimentarii cu apa in localitatile, aflate in proces de restructurare, in care a existat sau mai exista activitate miniera si care au fost afectate de calamitati naturale, informeaza NewsIn.

Initiatorii hotararii considera ca din cauza situatiei sociale si economice a acestor orase si comune autoritatilor locale nu reusesc sa gaseasca surse de finantare pentru a reabilita infrastuctura. in plus, activitatea miniera a afectat grav mediul. Odata cu incetarea exploatarii zacamintelor, au aparut noi factori favorizanti pentru producerea de dezastre naturale.

Pe de alta parte, bugetele locale sunt foarte sarace pentru ca veniturile populatiei si, implicit, contributia lor la formarea bugetelor sunt foarte scazute, in conditiile in care, de obicei, majoritatea locuitorilor acestor zone lucrau in mine. Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere gestioneaza intregul proiect pentru inchiderea minelor, inclusiv subproiectele privind infrastructura.