In tarile care au aderat recent la UE s-au absorbit circa 20-25% din fondurile europene, in primul an dupa integrare si acest lucru se poate intampla si in Romania, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

Acesta a dat ca exemplu Ungaria si Polonia care desi au facut eforturi, au reusit sa cheltuie doar un sfert din fondurile comunitare.

Gradul scazut de absorbtie ar putea fi determinat si de faptul ca Planul National Strategic va fi aprobat de UE dupa cateva luni de la inceputul anului. "Algoritmul este urmatorul: nu se pot lansa licitatiile pentru proiecte pana cand nu Planul National Strategic nu este aprobat la Bruxelles, iar acest lucru se va intampla cel mai devreme in luna martie", a spus Klarik. Prin urmare, a precizat directorul APDRP, mai devreme de luna aprilie nu se pot demara licitatii pentru depunerea proiectelor.

"Din experienta programului SAPARD ne asteptam ca proiectele sa fie depuse in cursul a doua luni, deci undeva in luna iunie, iar pentru selectarea si evaluarea acestora mai sunt necesare doua-trei luni. Concluzia este ca se vor efectua putine plati in 2007", a declarat Laszlo Klarik.

Pentru dezvoltare rurala, Uniunea Europeana va aloca Romaniei opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013."Daca in primul an dupa aderare fondurile se vor cheltui mai greu nu ninseamna ca Romania nu este in stare sa utilizeze acesti bani. Performanta inregistrata de SAPARD a aratat ca romanii sunt atrasi de fondurile europene si au invatat sa le acceseze", a spus directorul general al APDRP.

In perioada 2002-2006, prin programul SAPARD, Uniunea Europeana a alocat Romaniei 1,5 miliarde de euro.