Fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile si efectele Ordonantei de Urgenta 13/2017 si ale proiectului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala sunt "deosebit de ingrijoratoare pentru mediul de afaceri" si "submineaza statul de drept si incalca principiile fundamentale ale transparentei", a avertizat Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) intr-un comnunicat in care critica dur actiunile Guvernului din seara zilei de marti.

"AmCham Romania isi exprima profunda dezamagire fata de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile si efectele Ordonantei de Urgenta 13/2017 si ale proiectului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Adoptarea intr-un mod netransparent a acestor acte normative, in ciuda punctelor de vedere si recomandarilor exprimate de institutiile competente, decredibilizeaza executivul si transmit un puternic semnal de neincredere si nesiguranta atat in plan intern cat si extern", se arata in comunicatul AmCham.

Guvernul a aprobat, marti, prin Ordonanta de Urgenta, mai multe modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. Ele se refera la definirea si pedepsirea abuzului in serviciu, stabilind si un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este fapta penala, largesc categoria persoanelor care ies de sub incidenta prevederilor referitoare la favorizarea infractorului si stabilesc ca denuntul este valabil doar daca este facut in termen de sase luni de la comiterea faptei. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

"Fermitatea luptei anticoruptie a avut o contributie majora la progresul recent al Romaniei si la imbunatatirea evaluarii si atractivitatii tarii pentru investitii, iar deciziile luate anuleaza realizarile ultimilor ani si creste riscul de tara al Romaniei. Este deosebit de ingrijorator pentru comunitatea de afaceri si societate in general ca acte normative cu asemenea implicatii morale, societale si economice cu efecte imediate si pe termen lung sunt adoptate de Guvern fara respectarea unor minime cerinte privind transparenta decizionala", potrivit AmCham.

In opinia AmCham actele normative adoptate submineaza statul de drept si incalca principiile fundamentale ale transparentei, stabilitatii si predictibilitatii si indeparteaza Romania de valorile si standardele Europene.

AmCham este o asociatie profesionala de afaceri infiintata in 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.

AmCham Romania este ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, promovand solutii si prioritati pentru imbunatatirea mediul de afaceri si cresterea competitivitatii economice a Romaniei in plan regional si european.

Sursa foto: AmCham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri