Patru societati de asigurari vor sa intre pe piata RCA din Romania, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, dintre care doua sunt deja prezente pe piata locala a asigurarilor: Grawe Asigurari si Ergo, in timp ce bulgarii de la Dallbogg si irlandezii de la Euro Insurance vor activa pe baza pasaportului european.

Grawe a primit inca din 2016 licenta RCA de la ASF, dar problemele curent din piata de profil au determinat managementul companiei de asigurari sa amane startul subscrierilor. "Am fost nevoiti sa ne regandim atat planul, cat si modelul de business. Si asa cum am spus, asta a intarziat lansarea vanzarii efective", spunea recent directorul general al Grawe, Paul Swoboda.

In ceea ce priveste Eergo Asigurari - compania urmeaza sa depuna dosarul in vederea primirii autorizatiei ASF de a vinde asigurari RCA - acest lucru este asteptat sa se intample in februarie sau martie, caz in care autorizatia ar putea fi obtinuta in luna aprilie. Ieri ASF a aprobat majorarea capitalului social al societatii Ergo Asigurari (fosta Credit Europe Asigurari) cu 9.053.500 lei, de la 13.168.310 lei la 22.221.810 lei.

Negritoiu a mai explicat ca a primit notificarile din partea autoritatilor din statele de provenienta ale Dallbogg si Euro Insurance (Bulgaria si, respectiv, Irlanda), iar acestea ar putea activa din aprilie pe piata locala RCA in baza "pasaportului european". "Spuneti-mi un alt an in care au intrat atat de multi asiguratori noi pe piata RCA. Acest lucru arata ca un nou inceput pentru piata RCA. Evident RCA este considerat o oprtunitate", a spus Negritoiu.

Bulgarii de la Dallbogg au mirosit potentialul pietei romanesti odata cu decizia romanilor de a isi inmatricula masinile in tara vecina, pentru a evita plata taxei de mediu. Dallbogg are deja clienti romani si isi promoveaza produsele la noi in tara, prin diversi brokeri de asigurare.

Dallbogg este a doua societate bulgara care ar urma sa fie prezenta in Romania pe segmentul RCA. Cealalta companie, Euroins, este, printre cei mai mari vanzatori de RCA de pe piata locala, insa este si una dintre cele mai reclamate societati si se afla in redresare financiara.

Primele brute subscrise pe piata RCA au crescut cu 33,22% in primul semestru din 2016 fata de aceeasi perioada din anul trecut, ajungand la aproape 2,1 miliarde de lei. De asemenea, se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, ajungandu-se la situatia in care primii 5 asiguratori sa cumuleze peste 80% din portofoliul de RCA.

Ulterior falimentului Astra Asigurari s-a observat ca redistribuirea pietei s-a realizat intre un grup restrans de societati, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins si City Insurance, remarcandu-se cresterea fulminanta a Asirom pana la nivelul de aproximativ 26% din piata RCA. Asirom si-a dublat practic cota de piata in primele 6 luni ale anului 2016.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri