Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Actiunile recente ale Guvernului afecteaza cetatenii si investitorii

Actiunile recente ale Guvernului Romaniei legate de modificarea prin ordonanta de urgenta a Codului Penal si a Codului de Urmarire Penala si, mai ales, procedura de adoptare a noilor reglementari, fara consultare reala si cu nerespectarea principiilor transparentei decizionale si predictibilitatii legislative sunt de natura a diminua semnificativ increderea, atat a antreprenorilor locali, cat si a investitorilor straini in stabilitatea cadrului legislativ si angajamentul Guvernului de a continua lupta anticoruptie, a avertizat Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

Coalitia reuneste in total 45 de organizatii sau membrii asociati, iar scopul este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania. Coordonarea Coalitiei este asigurata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert Americana in Romania, (AmCham), Camera de Comert Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).

"Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei prin intermediul Ordonantei de Urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala. Modul netransparent de adoptare a Ordonantei de Urgenta si efectele masurilor cuprinse in prevederile textului de Ordonanta sunt de natura a aduce atingere principiilor de buna guvernanta, stabilitate si predictibilitate a procesului de legiferare", se arata intr-un comunicat transmis de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Prevederile Ordonantei de Urgenta cuprind masuri care afecteaza progresul inregistrat de Romania in domeniul combaterii coruptiei. Reactiile reprezentantilor Comisiei Europene cu privire la impactul prevederilor Ordonantei de Urgenta recent aprobate releva potentialele efecte negative asupra rapoartelor de evaluare ale Romaniei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si totodata, transmit un semnal de neincredere cu privire la respectarea valorilor si principiilor europene, noteaza reprezentantii mediului de afaceri.

"CDR subliniaza ca actiunile recente ale Guvernului Romaniei si, mai ales, procedura de adoptare a noilor reglementari, fara consultare reala si cu nerespectarea principiilor transparentei decizionale si predictibilitatii legislative sunt de natura a diminua semnificativ increderea, atat a antreprenorilor locali, cat si a investitorilor straini in stabilitatea cadrului legislativ si angajamentul Guvernului de a continua lupta anticoruptie. CDR isi exprima speranta ca noul guvern va identifica mecanismele si masurile care vor conduce la restabilirea increderii in dorinta si capacitatea executivului de a sprijini lupta anticoruptie si totodata, de a asigura transparenta decizionala si predictibilitate pentru cetateni si mediul de afaceri, in beneficiul Romaniei", se arata in comunicat.

Citeste si:
CDR cere Guvernului sa adopte masurile fiscale promise
Coalitia pentru Dezvoltarea...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

CDR afirma ca punctele de vedere pe care le exprima se inscriu in misiunea sa de a sustine si dezvolta un mediu de afaceri predictibil, functional si atractiv, care sa contribuie la dezvoltarea economica sustenabila si la cresterea competitivitatii tarii.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri