Investitorii straini: Ceea ce distruge acum Guvernul se va reconstrui doar cu mult timp si efort

Modul in care Guvernul a adoptat recent modificari la Codul Penal ar putea pune increderea investitorilor in calitatea mediului de afaceri din Romania sub semnul intrebarii, iar reconstruirea acestei increderi ar presupune un efort suplimentar si de asemenea un interval de timp foarte mare, a transmis Consiliul Investitorilor Straini - FIC. Criticile FIC se alatura semnalelor puternice transmise de mediul de afaceri in ultimele zile Guvernului, ca masurile adoptate si modul in care acestea au fost aprobate submineaza statul de drept in Romania.

"FIC a sustinut mereu predictibilitatea si transparenta procesului legislativ si a apreciat rezultatele luptei anticoruptie. FIC considera ca lupta impotriva coruptiei si reformele structurale trebuie sa ramana o prioritate constanta a fiecarui Guvern al Romaniei, dincolo de ciclurile electorale. Aplicarea principiilor statului de drept si ale economiei de piata, precum si respectarea legilor sunt ingrediente esentiale pentru un mediu favorabil dezvoltarii economice pe termen lung, care sa aduca prosperitate populatiei", noteaza intr-un comunicat Consiliul Investitorilor Straini - FIC.

Guvernul a aprobat, marti, prin Ordonanta de Urgenta, mai multe modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. Ele se refera la definirea si pedepsirea abuzului in serviciu, stabilind si un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este fapta penala, largesc categoria persoanelor care ies de sub incidenta prevederilor referitoare la favorizarea infractorului si stabilesc ca denuntul este valabil doar daca este facut in termen de sase luni de la comiterea faptei. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Actiunile Guvernului au fost urmate rapid de proteste de amploare inca de marti seara, insa acestea s-au amplificat masiv, iar miercuri seara numarul protestatarilor a ajuns la cateva sute de mii.

"FIC apreciaza ca modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potentialilor investitori, cat si organismelor financiare internationale, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi. Increderea investitorilor in calitatea mediului de afaceri din Romania, ar putea fi pusa sub semnul intrebarii iar reconstruirea acestei increderi ar presupune un efort suplimentar si de asemenea un interval de timp foarte mare", avertizeaza FIC.

Citeste si:
Investitii straine de zeci de miliarde de euro. Judetele preferate
Investitii straine de zeci de...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Consiliul Investitorilor Straini - FIC numara in prezent 130 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 40 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. Obiectivul principal al FIC este promovarea cresterii economice sustenabile, care sa aiba la baza un climat din ce in ce mai bun pentru investitii in Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri