Bugetul de stat a fost pagubit cu peste un miliard de lei, prin neplata impozitelor, taxelor si a contributiilor, in primele noua luni ale anului, potrivit constatarilor Fiscului, principalele domenii rau-platnice fiind comertul, petrolul si constructiile.

Potrivit unui comunicat al Agentiei de Administare Fiscala, in primele noua luni ale lui 2006, inspectorii au stabilit ca nu s-au platit impozite si contributii, de peste un miliard lei, la care s-au calculat dobanzi si penalitati de peste 528 milioane lei.

In aceeasi perioada, valoarea amenzilor contraventionale s-a ridicat la peste 38 milioane lei, iar bunurile, sumele si veniturile confiscate au fost de circa 69 milioane lei. Fiscul a inaintat in ianuarie-septembrie 1.300 de sesizari penale.

Principalele domenii vizate de controale au fost cele ale produselor accizabile, care, potrivit declaratiilor presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, sunt cele mai expuse la evaziune fiscala, anunta NewsIn.

Insa, cea mai mare suma neplatita pentru impozitele si taxele datorate bugetului provine din sectorul comertului en-gross si se ridica la peste 190 milioane lei. Inspectorii au intocmit 193 de sesizari penale pentru companiile din acest domeniu.

In topul rau platnicilor la buget, urmeaza sectoarele: produse petroliere, 116 milioane lei, deseuri reciclabile (87 milioane lei), constructii (84,7 milioane lei), prestari servicii (82,7 milioane lei), masa lemnoasa (60,2 milioane lei) si comert cu amanuntul(54,5 milioane lei).Alte domenii, in care s-a depistat ca nu se platesc taxele si impozitele sunt alcool si bauturi alcoolice (24,5 milioane lei), tutun (2,1 milioane lei), agricultura (29 milioane lei), cereale, produse de morarit si panificatie (12 milioane lei), activitate bancara si de asigurari (19,8 milioane lei), cluburi sportive (4,1 milioane lei).