"Prin protestul de astazi ne exprimam nemultumirile fata de proiectul de lege a salarizarii bugetarilor, proiect care este incomplet, cu prevederi inaplicabile si in contradictie cu principiile salarizarii unitare”, a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintelee FNASPL, Romel Neagu.

Functionarii publici doresc ca in proiectul de lege sa fie incluse revendicari precum acordarea de sporuri specifice functiei publice (spor de dispozitiv de 25%, spor de fidelitate cuprins intre 5 si 20%, spor de confidentialitate de 15%, prima de vacanta, alocatie de hrana, tichete de masa, precum si un salariu mediu de 1.400 de lei).

De asemenea, sindicalistii cer drepturi salariale corespunzatoare pentru personalul contractual si elaborarea de urgenta a legii politiei locale care sa reglementeze si drepturile acestei categorii de salariati.

Citeste si:

Protestatarii au ales sa protesteze in fata Prefecturii Capitalei motivand ca prefectul e reprezentantul guvernului si are obligatia sa informeze Executivul asupra revendicarilor lor in cazul in care solicitarile sindicalistilor nu vor fi rezolvate, actiunile de protest vor continua si in zilele de 8 si 9 noiembrie, prin pichetarea Parlamentului Romaniei, existand si posibilitatea ca functionarii bublici sa blocheze activitatea. Potrivit vicepresedintelui FNSAPL , vineri au loc proteste in 65% din orasele tarii, aproximativ 10.000 de oameni protestand la nivel national.

CNS Cartel alfa, la care FNSAPL este afiliata, sustine actiunile de protest ale functionarilor publici, pe care le considera justificate. Reprezentantii confederatiei sustin ca legea salarizarii unice in sistemul bugetar este una dintre revendicarile importante, pentru ca actul normativ trebuie sa rezolve discrepantele din sistemul de salarizare.

Romania este, in prezent, singura tara din Europa in care raportul dintre salariul minim si cel maxim in sistemul de stat este de peste 1 la 70.