Peste 100 de functionari publici afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala(FNSAPL) au pichetat ieri sediul Prefecturii Capitalei, cerand salarii mai mari, prime de vacanta sau tichete de masa
"Prin protestul de astazi ne exprimam nemultumirile fata de proiectul de lege a salarizarii bugetarilor, proiect care este incomplet, cu prevederi inaplicabile si in contradictie cu principiile salarizarii unitare, a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintelee FNASPL, Romel Neagu.

Functionarii publici doresc ca in proiectul de lege sa fie incluse revendicari precum acordarea de sporuri specifice functiei publice (spor de dispozitiv de 25%, spor de fidelitate cuprins intre 5 si 20%, spor de confidentialitate de 15%, prima de vacanta, alocatie de hrana, tichete de masa, precum si un salariu mediu de 1.400 de lei).

De asemenea, sindicalistii cer drepturi salariale corespunzatoare pentru personalul contractual si elaborarea de urgenta a legii politiei locale care sa reglementeze si drepturile acestei categorii de salariati.

Protestatarii au ales sa protesteze in fata Prefecturii Capitalei motivand ca prefectul e reprezentantul guvernului si are obligatia sa informeze Executivul asupra revendicarilor lor in cazul in care solicitarile sindicalistilor nu vor fi rezolvate, actiunile de protest vor continua si in zilele de 8 si 9 noiembrie, prin pichetarea Parlamentului Romaniei, existand si posibilitatea ca functionarii bublici sa blocheze activitatea. Potrivit vicepresedintelui FNSAPL , vineri au loc proteste in 65% din orasele tarii, aproximativ 10.000 de oameni protestand la nivel national.

CNS Cartel alfa, la care FNSAPL este afiliata, sustine actiunile de protest ale functionarilor publici, pe care le considera justificate. Reprezentantii confederatiei sustin ca legea salarizarii unice in sistemul bugetar este una dintre revendicarile importante, pentru ca actul normativ trebuie sa rezolve discrepantele din sistemul de salarizare.

Romania este, in prezent, singura tara din Europa in care raportul dintre salariul minim si cel maxim in sistemul de stat este de peste 1 la 70.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri