Ministrul economiei propune infiintarea Autoritatii de Monitorizare si Supraveghere a Pietelor de Energie, care ar trebui sa functioneze in paralel cu autoritatile de reglementare de pe aceste piete si sa verifice daca deciziile pe care acestea le iau sunt cele corecte.

"Este vorba de o autoritate de monitorizare care sa faca studii de impact, sa intocmeasca rapoarte referitoare la preturile si cantitatile de energie necesare, rapoarte despre disfunctionalitatile pietei si chiar sa participe la elaborarea politicilor publice in domeniu", a declarat pentru NewsIn, ministrul economiei si comertului, Codrut seres. Potrivit ministrului, Autoritatea de Monitorizare si Supraveghere a Pietelor de Energie va functiona in paralel cu autoritatile de reglementare ANRE, ANRGN si ANRSC.

Potrivit detaliilor oferite, agentiei NewsIn, vineri, de catre reprezentantii Directiei de Politica Energetica din MEC, Autoritatea va fi condusa de tehnocrati, care vor monitoriza inclusiv activitatea celor trei autoritati de reglementare ale pietelor energiei electrice, termice si a gazelor naturale. "Noua autoritate va face informari publice si va transmite informari atat Parlamentului cat si Guvernului despre modul in care deciziile autoritatilor de reglementare afecteaza piata de energie", au spus sursele citate.

Responsabilii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) au mai spus ca infiintarea noii autoritati este posibila chiar daca Executivul vrea sa reduca numarul autoritatilor si agentiilor guvernamentale intrucat se ia in calcul varianta gruparii intr-o singura institutie a ANRGN, ANRSC, ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei) si ANRE.

Ministerul Economiei propune infiintarea unei autoritati de monitorizare a pietei energiei, sub autoritatea Parlamentului, care sa sesizeze toate anomaliile de pe aceasta piata si sa faca recomandari, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul de resort, Codrut seres.

Oficialul MEC a mai aratat ca pentru infiintarea acestei autoritati are sprijinul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

In prezent, piata energiei este reglementata de trei institutii. Este vorba despre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor publice de gospodarie Comunala (ANRSC).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Google permite antreprenorilor să marcheze afacerea ca ”închisă temporar”
Setari Cookie-uri