Romania este a patra piata de desfacere a a Chinei pentru produsele de haine si accesorii, insa analistii avertizeaza ca importurile masive au marit deficitul comercial si explica fenomenul prin extinderea lanturilor de magazine si prin posibilitatea re-exportarii catre Uniunea Europeana
Importurile de haine, accesorii de imbracaminte, materiale textile din China au fost in primele opt luni in valoare de 360,86 milioane dolari (290,83 milioane euro), arata date publicate miercuri de Camera de Comert a Chinei pentru Importuri-Exporturi de Textile (CCCIET).

Importul de imbracaminte si accesorii din China a crescut de peste opt ori in perioada ianuarie-august si a ajuns la 336,86 milioane euro sau 5,64% din valoarea totala a acestor bunuri exportate de China, arata datele publicate de CCCIET. in urma acestei cresteri, Romania a devenit a patra tara de piata de desfacere dupa volumul exporturilor chinezesti de haine si accesorii, dupa Japonia, Statele Unite ale Americii si Hong Kong.

Exportul de materiale textile chinezesti catre Romania au inregistrat o crestere mai modesta in primele opt luni ale anului, cu 6,84%. Romania a importat din China materiale textile de aproape 24 milioane dolari, suma care reprezinta 0,44% din totalul exporturilor chinezesti, in primele opt luni ale anului, a informat CCCIET. Din acest punct de vedere, Romania este a 29-a piata de desfacere pentru exporturile chinezesti.

Importurile de textile si haine din China au marit deficitul comercial in primele opt luni si acest lucru se datoreaza extinderii "fulgeratoare" a lanturilor de magazine, a declarat pentru NewsIn, analistul economic Matei Paun. "Orice euro sau dolar este importat are un efect asupra deficitului", a spus Matei Paun, comentand efectul pe care l-au avut importurile de textile din China asupra deficitului comercial si al celui de cont curent. "Un motiv foarte important este pentru ca s-au extins hipermarketurile, care importa haine si multe sunt din China", considera Paun.

Paun considera ca importurile vor creste si, implicit, si deficitul comercial si cel de cont curent. "Trebuie sa ne asteptam ca importurile sa creasca si ca deficitele sa se mareasca in perioada urmatoare, inclusiv de la 1 ianuarie", a aratat analistul.

O posibila solutie care ar putea ajuta la micsorarea deficitului comercial ar fi cresterea productivitatii, considera Paun. "Trebuie sa ne asteptam ca acest trend sa se mentina", a mai declarat analistul. Datorita extinderii "fulgeratoare" a hipermarketurilor si lanturilor de magazine, s-ar putea remarca o crestere mai abrupta a importurilor. "in principiu, importurile cred ca o sa creasca si nu consider ca ar trebui sa ne mire acest lucru", a continuat Paun.

Analistul economic Ilie serbanescu considera ca aceasta crestere ar putea fi un "reexport". "Patrunderea (n.red. bunurilor) in Uniunea Europeana e mai usoara din Romania", a spus fostul ministru al Reformei, intr-o declaratie acordata NewsIn. "Marfurile chinezesti sunt mai ieftine chiar si decat cele romanesti", a declarat serbanescu.

Importurile o sa creasca in perioada urmatoare, considera fostul ministru al Reformei. "Se va majora pentru ca Romania este un cap de pod", considera serbanescu. Cu toate acestea, Romania va trebui sa adopte normele Uniunii Europene, care limiteaza importurile din China, a observat serbanescu.

Cu toate acestea, este posibil importurile masive de articole de imbracaminte si textile din China sa aiba si un efect pozitiv. "Cred ca daca n-a cazut exportul de textile (n.red. al Romaniei), e din cauza acestor importuri pe care Romania le vinde mai departe in UE", a comentat serbanescu.

Exporturile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate si materii textile a scazut cu 1,5% in primele opt luni ale anului fata de aceiasi perioada a anului trecut, potrivit datelor afisate de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit ultimului raport asupra comertului exterior al Romaniei, publicat de INS, China a fost al saselea partener de import al companiilor din Romania in perioada 1 ianuarie - 31 august 2006, cumuland 4% din importurile totale ale Romaniei.

Doar importurile de textile si imbracaminte din China in perioda ianuarie-august 2006 reprezinta 4,48% din deficitul comercial inregistrat de Romania in aceasta perioada, calculat in preturi FOB/FOB. Deficitul comercial al Romaniei pe primele opt luni ale acestui an a fost de 6,48 miliarde euro, potrivit datelor INS.

Importurile de textile si haine din China au avut o pondere de peste 10% in importurile acestei categorii de marfuri si detin circa 1,24% din importurile totale (FOB) ale Romaniei in perioada 1 ianuarie-31 august 2006.

Uniunea Europeana (UE) a impus in 2005 o crestere anuala de 10% a importurilor pentru 10 categorii de haine si accesorii de imbracaminte din China. UE a dorit sa ofere prin aceasta decizie o sansa producatorilor europeni de textile si imbracaminte in fata producatorilor chinezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri