Parlamentul incepe dezbaterile la proiectul legii bugetului de stat

Dezbaterile in Parlament pe marginea bugetului de stat pentru anul viitor vor incepe marti, iar votul final va fi dat de plenul celor doua Camere reunite, pe 9 noiembrie.

Luni a expirat termenul pentru depunerea amendamentelor la legea bugetului pentru 2007, iar marti vor debuta dezbaterile in comisiile de specialitate reunite care vor dura o saptamana. Ulterior, proiectul de lege va ajunge pe masa comisiilor reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat, care trebuie sa incheie raportul in cel mult o saptamana. Pe 9 noiembrie, este programat votul celor doua Camere reunite in sedinta comuna.

Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pentru 2007, pe 13 octombrie. Potrivit proiectului, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Destinatiile principale ale alocarilor bugetare, in 2007, vor fi educatia, sanatatea, pensiile, infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala, informeaza NewsIn.

Domeniile sociale vor fi, in continuare principalele tinte ale cheltuielilor publice. Salariul mediu brut va creste cu 12,4%, iar pensia medie cu 21%. Veniturile bugetului de stat, in 2007, vor reprezenta 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 mii milioane lei, insemnand 107 miliarde de euro.

Guvernul a mai anuntat ca, in afara principalilor indicatori macroeconomici, a prognozat rata somajului la 5%, cresterea numarului de salariati cu 1,8% si un curs mediu de schimb de 3,35 lei pentru un euro. In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, guvernul a prevazut sumele necesare contributiei la bugetul comunitar, respectiv de 3,97 miliarde lei si fondurilor europene, de peste doua miliarde lei.

Educatia va cheltui cele mai consistente fonduri, in 2007, 19 miliarde lei, reprezentand 5,2% din PIB. Banii vor finanta proiecte de infrastructura cum ar fi camine, campusuri, scoli, biblioteci si laboratoare. Sanatatea va cheltui 4% din PIB, mai mult de 30 miliarde lei. Principalele obiective vor fi construirea a opt spitale, dotarea cu aparatura medicala, finantarea de programe nationale de sanatate.

Ministerul Transporturilor va avea fonduri de peste zece miliarde in 2007, pentru constructia de autostrazi, modernizarea metrolului bucuresltean, a drumurilor nationale, pentru infrastructura rutiera. Guvernul a mai alocat sume impotante agriculturii, respectiv peste 7,6 miliarde lei din care vor fi finantate programele Fermierul, Renta Viagera, sprijinirea producatorilor agricoli, dar si a politicilor agricole comunitare. Alte ministere care vor primi sume in plus fata de anul in curs sunt: Apararea, cu 148 milioane mai mult, Administratia si Internele, cu 19% peste nivelul din 2006, Externele si Integrarea, cate 18% mai mult.

In 2007, potrivit Codului Fiscal aprobat de Parlament, bugetul va fi construit pe aceleasi cote ale taxelor principale: TVA -19%, cota unica de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor. Contributiile de asigurari ar urma sa scada, potrivit ministrului de finante, cu 2%, in 2007, pentru angajator, fiind diminuate astfel: cu 0,25% la pensii, 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si 1% la sanatate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri