Fondul suveran este o solutie pentru toti investitorii, de la Fondul Proprietatea, fondurile de pensii si cele de investitii, care astazi nu au in ce produse din piata de capital romaneasca sa isi plaseze banii, si pana la investitorii de retail, care ar putea beneficia de investitia in acest fond daca statul decide sa il listeze.

The New Market este evenimentul wall-street.ro dedicat pietei de capital, editia din acest an fiind realizata in parteneriat cu Citi Romania, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

"Este o solutie (Fondul Suveran - n.r.) deoarece participatiile statului care intra in fondul suveran trebuie sa fie listate pe bursa. Constituirea fondului suveran ar rezolva si problema unor listari precum cele ale Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti sau Portul Constanta", afirma Mircea Ursache (foto), vicepresedinte ASF.

Potrivit lui Ursache, toate participatiile statului care ar intra in fondul suveran ating valoarea de 40 mld. lei, iar unitatile fondului ar trebui sa fie listate pe bursa. "Eu sunt convins ca BERD, de exemplu, ar fi alaturi de statul roman intr-un fond suveran listat. Ca orice structura similara, fondul porneste cu un capital integral al statului, dar varianta de finantare nu trebuie sa ramana nicidecum statul", subliniaza Ursache.

Marius Dan, director relatii cu investitorii in cadrul Fondul Proprietatea, sustine si el ca un fond suveran ar putea clarifica numeroasele probleme legate de listarea companiilor din portofoliul statului, in contextul in care acestea sunt rasfirate la diferite ministere, dar si acest fond ar trebui supus unor reglementari similare cu cele ale Fondului Proprietatea, adica raportari lunare privind activul net si rapoarte trimestriale privind activitatea fondului. In plus, fondul ar trebui reglementat si de o companie de audit cu renume.

La randul sau, Cristian Agalopol, director executiv – departament piete de capital Citi Romania si Bulgaria, considera o initiativa buna crearea unui fond suveran, dar "istoria nu ne este favorabila".

"Nu as vrea sa ma gandesc ca acest Fond va fi folosit ca pusculita politica. Modul de alocare al fondurilor trebuie sa fie transparent, la fel si modul de selectarea a managementului", avertizeaza Agalopol.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri