Populatia si firmele raman in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, in conditiile in care valoarea depozitelor din banci este cu 24,1% mai mare fata de valoarea totala a creditelor luate la 28 februarie 2017.

Depozitele populatiei in banci au crescut constant in ultimul an, si cu rate anuale din ce in ce mai mari, atat in lei cat si in valuta, in ciuda dobanzilor extrem de mici oferite de banci. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in februarie, economiile in lei ale populatiei au ajuns la 104,5 miliarde de lei, in crestere cu 1% fata de ianuarie si cu 12,7% in ritm anual.

In acelasi timp, si economiile in valuta ale persoanelor fizice au avansat in a doua luna a anului, dupa un recul in ianuarie, cu 1,3% fata de luna anterioara, si cu 9,1% comparativ cu februarie 2016, la 60,2 miliarde echivalent lei.

Astfel, per total, depozitele deschise de catre populatie la bancile din Romania au crescut in februarie cu 1,81 miliarde lei fata de luna precedenta, pana la 164,74 miliarde de lei (36,2 miliarde de euro), cu 11,4% peste nivelul din februarie anul trecut.

In total, depozitele din banci ale populatiei si firmelor au ajuns la 272,19 miliarde de lei (echivalent cu 59,82 miliarde de euro) la finalul lunii februarie 2017, in crestere cu 0,9% fata de ianuarie si in urcare cu 8,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2016.

In aceste conditii, populatia si firmele raman in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, in conditiile in care valoarea depozitelor din banci este cu 24,1% mai mare fata de valoarea totala a creditelor luate la 28 februarie 2017, de 219,8 miliarde de lei (48,3 miliarde euro).

Romanii au auzit de produsele alternative, dar ar alege tot depozitul bancar daca dobanzile ar creste

Datele BNR vin sa confirme si estimarile reprezentantilor mediului bancar. Seful diviziei de private banking din banca Comerciala Romana, Razvan Furtuna, a declaratr recent, in cadrul emisiunii Profesionistii in Investitii, ca din ce in ce mai multi romani isi transforma economiile in investitii, dar daca inca ar avea posibilitatea, acestia ar alege tot un depozit bancar la termen cu dobanda 10% pe an.

"Care este cel mai atractiv produs financiar pentru clienti in momentul de fata? Depozitul la termen cu dobanda 10%! Glumesc, desigur. Fiecare client are povestea sa, iar totul depinde de obiectivele acestuia. De exemplu, in momentul de fata putem sa discutam despre oportunitatea de a investi in obligatiuni sau in fonduri mutuale cu gestiune activa sau pasiva. Daca ne uitam la portofoliul nostru, avem cam 74% din activele in gestiune indreptate spre investitii. Dintre acestea, peste jumatate au o componenta cu venit fix, asa cum sunt obligatiunile", mentioneaza Razvan Furtuna.

Acesta a mai spu ca istoria ultimilor cinci ani a aratat ca tot mai multe persoane fizice au dorinta de a invata si sunt interesate si de alte solutii de investitie decat cele traditionale cu care s-au obisnuit.

Pe de alta parte, in prezent, marile banci din Romania ofera dobanzi care ajung, in cele mai bune cazuri, la 1% pentru depozitele la termen de un an, in vreme ce, in 2009, acestea ajungeau sa depaseasca 12%.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri