Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa-si asume ca obiectiv precis aderarea la zona euro, in caz contar ar putea aparea probleme grave ca in Ungaria sau Polonia, a declarat la \"Zilele Biz\", economistul ING Romania, Florin Catu
In opinia economistului ING Romania, cresterea sistemului bancar se leaga direct de cresterea economica, Romania avand din acest punct de vedere cel mai mare potential din regiune. Gradul de indatorare fata de banci in Romania este de 20% din produsul intern brut (PIB), in vreme ce in Polonia este de 30% din PIB, in Bulgaria de peste 40% din PIB, iar in Ungaria de 50% din PIB, a spus Catu.

"Acest grad de indatorare ar fi putut fi mai ridicat in acest moment, dar a fost incetinit de politica conservatoare a BNR", a afirmat economistul ING, citat de NewsIn. Guvernul si-a fixat un deficit bugetar pentru anul acesta de 2,5% din produsul intern brut, dar dupa opt luni exista un surplus de incasari de 1,6% a exemplificat Catu. "Executivul nu trebuie sa acopere diferenta pana la deficitul fiscal de 2% prin cresteri salariale intrucat in caz contrar se vor produce efecte grave", a spus economistul sef al ING.

Potrivit lui Catu, inflatia nu va scadea la nivele acceptabile pana in anul 2008, dar acest lucru are si parti pozitive: "O inflatie mare inseamna si dobanzi mari ceea ce va face Romania atractiva pentru investitorii de portofoliu pe termen scurt, in conditiile in care preconizam ca investitiile straine directe vor scadea incepand cu anul viitor, iar piata romaneasca de capital nu este pregatita sa finanteze economia in mod corespunzator".

Cresterea economica se va mentine in urmatorii ani la nivelul de minim 5% pe an, dar este direct dependenta de nivelul celei din Uniunea Europeana (UE), intrucat ritmul exporturilor romanesti va scadea proportional cu ritmul de crestere din UE, conform lui Catu. in acest moment, in Europa este o crestere medie de aproximativ 2%, ceea ce este bine pentru exporturile romanesti. "Romania ramane deocamdata cea mai atractiva tara din regiune pentru investitorii straini, datorita taxelor si salariilor mici", a adaugat economistul ING.

Pentru acest an, Agentia Romana pentru Investitii Straine a preconizat un nivel al investitiilor straine de 8,2 miliarde de euro. Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru anul 2006 o crestere economica de 6,7%, dupa ce in primul semestru al anului cresterea a fost de 7,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri