Deficitul de cont curent a fost in primele opt luni ale anului de 5,9 miliarde de euro, in crestere cu 51% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza accentuarii deficitului balantei comerciale, a informat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ritmul de crestere al deficitului s-a amplificat, dupa ce in urma cu o luna acesta se plasa la 43%, iar in urma cu doua luni era de 40%, potrivit NewsIn. Dezechilibrul comercial de 6,2 miliarde de euro din primele opt luni ale anului a tras in jos foarte puternic deficitul balantei de plati, in special prin intermediul comertului cu bunuri.

Serviciile au avut o contributie pozitiva de 269 de milioane de euro, insa insuficienta pentru a echilibra chiar si partial balanta comerciala. La acest capitol, transporturile au avut un minus de 177 de milioane de euro, turismul a adus 30 de milioane de euro, insa contributia determinanta a fost data de capitolul "alte servicii" cu un plus de 416 milioane de euro.

Un alt segment care a produs adancirea deficitului de cont curent este cel al veniturilor, unde s-a inregistrat un sold negativ de doua miliarde de euro, insa acesta a fost contrabalansat puternic de transferurile muncitorilor romani din strainatate care au totalizat in primele opt luni 2,3 miliarde de euro, in crestere fata de nivelul de 2,1 miliarde de euro, inregistrat anul trecut.

Deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 73,1% prin investitii straine directe, care au ajuns la nivelul de 4,3 miliarde de euro in primele opt luni ale anului, comparativ cu 2,7 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut. in luna iulie, investitiile straine acopereau 82,2% din deficitul de cont curent, iar in luna martie acopereau in totalitate dezechilibrul balantei de plati. Totusi, perspectiva ramane optimista avand in vedere banii obtinuti de statul roman din privatizarea BCR.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 o pondere a deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de 8,7%, nivel inregistrat si anul trecut. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 8,2 miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, potrivit CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent de peste 10% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri