Companiile care activeaza in extractia de petrol si gaze din Romania platesc taxe si impozite, raportat veniturile obtinute din productie si vanzare, mai mari decat celelale tari europene. Mai mult, in ultimii ani, rata medie de taxare in domeniu a crescut in Romania, in timp ce in majoritatea tarilor europene a scazut.

Potrivit unui studiu Deloitte, in tara noastra, rata medie efectiva a redeventelor si a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe constructii speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut de la 15% in 2014, la 16,9% in 2015 si la 17,5% in 2016, in timp ce in majoritatea statelor europene a scazut.

„Analiza a fost realizata pe baza datelor din surse publice si a avut in vedere ratele efective de impozitare din diferite tari europene”, a declarat Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.

Cum a evoluat taxarea in extractia de petrol si gaze in Europa?

Prin comparatie, rata medie efectiva a redeventelor si a altor impozite similare a scazut in Europa (daca se ia in calcul si zacamantul Groeningen Olanda, care are un regim fiscal special), de la 11,7% in 2014 la 10% in 2015, mai reiese din studiul citat.

Excluzand zacamantul din Olanda, rata medie efectiva a impozitarii in domeniu a scazut, in Europa, de la 9,3% in 2014 la 7,9% in 2015.

Tarile europene in care, in 2015, rata medie de impozitare a scazut fata de 2014 sunt Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Italia, Bulgaria si Albania. In schimb, in Serbia, Lituania, Irlanda, Franta si Polonia, rata de impozitare a crescut usor in aceeasi perioada, mai reiese din studiul citat.

Trebuie mentionat, insa, faptul ca rata efectiva a impozitului pentru fiecare stat a fost calculata prin raportarea valorii redeventelor si a impozitelor specifice platite de principalii jucatori din industrie la veniturile obtinute din productia si vanzarea petrolului ai a gazelor naturale.

“In acest sens, redeventele efective si alte impozite similare specifice pot fi diferite fata de ratele nominale, fiind influentate de prioritatile nationale, realitatile pietei, precum si de recentul si puternicul declin al preturilor petrolului si gazelor naturale ce afecteaza industria in ultimii ani”, se mentioneaza in comunicatul Deloitte.

Productia in Romania vs. alte state europene

Astfel, pentru Romania, rata efectiva de impozitare a fost calculata ca medie intre redeventele si impozitele similare observabile platite, raportat la veniturile obtinute de principalii jucatori de pe piata de profil din Romania - SNGN Romgaz (22,5% - rata efectiva de impozitare in 2015 si 21,8% in 2016) si OMV Petrom (14,7% - in 2015 si 15,9% in 2016). Diferenta dintre cele doua companii consta in faptul ca Romgaz produce in principal gaze naturale, iar OMV Petrom are o productie combinata de petrol si gaze naturale. In plus, productia de gaze naturale este taxata suplimentar in Romania.

Pe de alta parte, diferenta de impozitare dintre Romania si alte tari europene provine si din volumul productiei. Spre exemplu, tara noastra are una dintre cele mai mici rate de productie per sonda raportat la celelalte tari europene (21 barili echivalent petrol/ sonda /zi comparativ cu 2.350 barili / zi in Norvegia, 964 in Danemarca, 363 in Marea Britanie si 271 in Italia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri