Membrii Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro s-au intalnit luni, pentru prima data, desi luna aceasta Guvernul trebuie sa transmita la Bruxelles programul de convergenta care sa cuprinda si abordarea Romaniei cu privire la adoptarea euro. Anul trecut, cand s-a renuntat la data de aderare 2019, Executivul de la acea vreme anunta ca se va stabili o noua data tinta in aprilie 2017.

Insa acum, atat reprezentantii Guvernului cat si cei ai Bancii Natioanle a Romaniei (BNR), desi sustin ca Romania isi mentine angajamentul de adoptare a monedei unice europene (de altfel impus prin Tratatul de aderare la Uniunea Europena), evita sa avanseze o tinta concreta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie sa fie caracterizata de “prudenta, responsabilitate si profunzime”.

”Trebuie sa ne concentram pe reducerea decalajelor de dezvoltare intre regiunile Romaniei, referindu-ne aici la infrastructura, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabila”, a expliact Isarescu, citat intr-un comunicat de presa al Guvernului.C

La ce venituri ar trebui sa ajunga romanii pentru adoptarea euro?

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu sustine ca adoptarea euro trebuie sa tina cont si de veniturile cetatenilor.

“Sarcina noastra este una dubla. Pe de o parte, trebuie sa facem ca aceasta trecere sa fie cat mai lina pentru cetateni. Pe de alta parte, sa ne asiguram ca aceasta convergenta monetara se face in paralel cu o dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii si cu o convergenta a veniturilor cetatenilor romani, astfel incat sa fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene“, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

In acelasi timp, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a reamintit faptul ca Romania indeplineste toate criteriile de convergenta nominala, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai putin participarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II).

“Cea mai importanta este, insa, convergenta reala exprimata prin puterea de cumparare si reducerea decalajelor regionale”, a spus ministrul Finantelor.

Astfel, in urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind masurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, tinand cont de pregatirea economica, financiara, dar si de impactul si gradul de acceptare socio-culturala la nivelul populatiei.

Cum influenteaza contextul european decizia Romaniei?

Guvernul si BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza careia se va face un calendar de implementare a masurilor necesare pentru pregatirea adoptarii monedei unice.

Membrii Comitetului au discutat, de asemenea, despre modul in care contextul european actual - dezbaterile pe tema viitorului Uniunii si declansarea procedurilor de iesire din UE a Marii Britanii - influenteaza procesul de aderare la euro. Un alt element important avut in vedere in cadrul pregatirii trecerii la moneda euro este preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, in primul semestru al anului 2019.

“Romania este hotarata sa sustina, in continuare, politicile de coeziune, in interiorul Uniunii. Avem toti acelasi scop: o Uniune mai puternica, o Uniune in care statele membre au aceeasi tinta. Adoptarea monedei euro este directia corecta in care mergem si vrem sa fim cu adevarat pregatiti pentru acest pas crucial pentru Romania”, a mai spus seful Executivului.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la euro fac parte reprezentanti ai principalelor institutii care vor fi angrenate in proces.

Comitetul a fost constituit in decembrie 2016 si coordonat de primul ministru, in calitate de presedinte, de ministrul Finantelor Publice si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de vicepresedinti.

Sursa foto: ElenaR / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri