Comisiile reunite pentru invatamant din cadrul celor doua Camere au adoptat proiectul bugetului educatiei, cu un amendament legat de alocarea a 420 de milioane de lei pentru cresterea salariilor profesorilor, bani ce vor fi luati din sumele alocate pentru proiecte de investitii.
Cresterea cu 6% a sumelor destinate salariilor se adauga procentului de cresteri salariale de 18% propus de guvern, adica 7% de la 1 aprilie 2007 si 11% de la 1 octombrie, ajungandu-se astfel la o crestere finala de 24%. Banii vor fi luati de la fondurile alocate initial pentru proiectele de investitii in infrastructura.

De salarii mai mari nu vor beneficia insa profesorii universitari, cresterile vizand cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si pe cele din invatamantul superior, pana la gradul de conferentiar. Am hotarat sa votam acest amendament pentru ca de acesti bani vor beneficia toate cadrele didactice si nu doar cateva scoli, a declarat presedintele Comisiei pentru invatamant din cadrul Camerei deputatilor, Olguta Vasilescu, citata de NewsIn.

Amendamentul a trecut cu 14 voturi pentru, doua impotriva de la PNL si patru abtineri de la doi senatori si doi deputati din partea PD. Bugetul a fost adoptat cu 18 voturi pentru si patru impotriva. Ministrul educatiei, Mihail Hardau, considera ca acest amendament este binevenit. Din punctul meu de vedere, orice amendament votat de parlament este binevenit. Consider ca este nevoie de bani si pentru salarii si pentru investitii, a declarat ministrul de resort.

In ceea ce priveste solicitarile sindicatelor legate de alocarea unor fonduri pentru cumpararea de vestimentatie adecvata si pentru decontarea cheltuielilor profesorilor care fac naveta, Hardau crede ca este nevoie de bani. Tot timpul sindicatele solicita ceva. Exista nevoie de bani pentru hainele profesorilor, iar noi trebuie sa raspundem acestor nevoi. Tot ce este necesar pentru un invatamant de calitate va fi asigurat de catre guvern, iar timpul va confirma acest lucru, a incheiat ministrul. Educatia si cercetarea vor primi, in 2007, un buget de 19,76 de miliarde de lei, reprezentand 5,2% din PIB, ceea ce inseamna o crestere de 132% comparativ cu suma alocata in 2006, potrivit proiectului de buget, aprobat Guvern.

Din bugetul Ministerului Educatiei, 1,91 de miliarde sunt destinate domeniului cercetarii (respectiv 0,5% din PIB), suma alocata acestui domeniu fiind mai mare cu 52,2%, comparativ cu cea alocata in 2006. Potrivit proiectului de buget, in 2007 vor fi dotate cu mobilier 149 de scoli si 780 de gradinite, in care invata aproape 15 mii de elevi si 60 de mii de prescolari. in 2006 au fost dotate cu mobilier 500 de scoli si 1200 de gradinite in care invata 50 de mii de elevi si 84 de mii de prescolari. Anul viitor vor fi reabilitate 92 de campusuri scolare si vor fi construite alte 28 de campusuri noi, de care vor beneficia 116 mii de elevi. Acestea se adauga celor 10 campusuri reabilitate in 2006.

In 2007 vor fi finantate de stat si proiecte noi. Astfel, vor fi infiintate 84 de scoli de arte si meserii pilot, in care vor invata peste 100 de mii de elevi, peste 400 de gradinite noi, iar alte 340 de gradinite din intreaga tara vor fi reabilitate. Vor fi totodata infiintate 318 Centre de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri