Disciplina la plata s-a deteriorat semnificativ in ultimul an, daca ne uitam la datele referitoare la sumele refuzate de banci la plata cu instrumente de debit. Cu toate acestea, numarul incidentelor de plata si cel al persoanelor care genereaza astfel de incidente sunt in scadere comparativ cu situatia inregistrata in urma cu un an. Asadar, sunt mai putine incidente, insa cu sume mult mai mari.

Potrivit datelor colectate de Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei (BNR), in luna martie, sumele refuzate de banci la plata cu instrumente de debit au insumat 511,55 milioane de lei, in crestere puternica de la mai putin de 150 de milioane de lei in urma cu un an.

Si comparativ cu luna precedenta, sumele refuzate la plata au fost cu peste 7 milioane de lei mai mari in martie.

Cine provoaca incidente de plata?

In privinta numarului de plati refuzate de banci, acesta s-a redus, in ultimul an, de la 5.534 la 4.851, ca si numarul celor care au provocat astfel de incidente, de la 2.040 la 1.863 (majoritatea companii).

Majoritatea incidentelor, atat ca suma cat si ca numar, provin din plati cu bilete la ordin. Platile cu astfel de instrumente refuzate de banci in martie au insumat aproximativ 507 milioane de lei, de 3,5 ori mai mult decat in urma cu un an. Si in acest caz, numarul incidentelor s-a redus, in 12 luni, de la 5.262 la 4.650.

In schimb, la platile cu cecuri, sumele refuzate la plata au scazut, atat ca raportare anuala, de la 7,2 milioane de lei, in aprilie 2016, la 4,1 milioane de lei, in martioe 2017, cat si ca ritm lunar, de la 5,5 milioane de lei in februarie.

In total, numarul persoanelor aflate in interdictie bancara in luna martie, se ridica la 58. Acesta este, insa, aproape la jumatate fata de anul trecut, cand 96 de persoane se aflau in interdictie bancara, exclusiv firme.

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri