Procesul de fabricare a unui vaccin, din momentul achizitiei materiei prime si pana cand acesta ajunge sa fie distribuit, este unul complex, supus unei testari riguroase realizate de producator, de autoritatile din tara care produc vaccinul, dar si de autoritatile din tara in care se distribuie vaccinul. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de 95%, insa conform Societatii Romane de Microbiologie, Romania inregistreaza procente sub 75%.

„Perioada de productie a unui vaccin dureaza intre 3 luni si 2 ani in functie de tipul vaccinului. Pe tot parcursul procesului de fabricare vaccinul este testat de sute de ori pentru a se asigura calitatea si eficienta acestuia. Un vaccin a carui productie a fost demarata in trimestrul 1 al acestui an, va fi gata pentru distributie in trimestrul 4 al anului 2019. Tocmai de aceea este important ca anticiparea nevoii de vaccinare sa fie una conform cu realitatea si transmisa producatorilor in timp util", a precizat Liviu Popescu, director relatii externe Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Mentinerea unui nivel ridicat de acoperire vaccinala contribuie la pastrarea imunitatii de grup si, implicit, la protejarea celor care nu pot fi imunizati pentru ca inca nu au ajuns la varsta necesara pentru a li se administra un anumit vaccin sau pentru ca starea lor de sanatate nu permite imunizarea.

"Este nevoie de un nivel mai mare de predictibilitate in ceea ce priveste achizitia de vaccinuri si de un dialog constant cu producatorii de medicamente, astfel incat acestia sa poata ajusta planul de productie si livra vaccinurile in timp util. Fara aceasta predictibilitate, orice tara se poate confrunta cu o criza a vaccinurilor”, a adaugat Liviu Popescu.

In acelasi timp, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) atrage atentia ca medicii de familie nu au doze necesare de vaccin.

"Eu si colegii mei am primit saptamana trecuta intre 20-25% din necesarul de hexavalent pe care l-am solicitat la directiile sanitare. Am primit mai putin de jumatate din necesarul de tetravalent si nu am primit nicio doza de vaccin ROR, in conditiile in care suntem inca in epidemie si inca sunt cazuri noi in fiecare saptamana. Ce nu ne spune clar legea vaccinarii este cum va fi alaturi de pacientul in cazuri extrem de rare cand se intampla sa aiba o reactie adversa serioasa si atunci cand te intreaba pacientul in cabinet cum ii garantezi si ce poti sa-i faci cand se intampla acest lucru. Eu pot sa-i spun ca sunt alaturi de el, ca pot sa-l instruiesc pentru fiecare dintre reactiile adverse minore si care sunt uneori posibile, dar nu pot sa-i spun cum il va ajuta statul in cazul in care va avea nevoie de sustinere pe termen lung", a precizat Raluca Ghionaru, reprezentat AREPMF.

Ce contine o doza de vaccin

"Sunt multe mituri care circula in ceea ce priveste continutul vaccinurilor. Ii sfatuiesc pe pacienti sa discute toate temerile pe care le au legate de vaccinare cu medicii de familie sau medicii pediatri, pentru a fi corect informati si pentru a intelege ca vaccinarea este cea mai buna metoda de protejare a nou-nascutilor impotriva bolilor care pot fi fatale”, a spus dr. Valeria Herdea, presedinte AREPMF.

Medicul Dan Nitu, reprezentant ARPIM si membru al Grupului de lucru pentru vaccinuri a sustinut declaratia de mai sus, spunand ca sunt multe mituri despre continutului unui vaccin.

"Este un mit legat de autism, apoi despre cantitatea de mercur, de aluminiu si de formaldehida. Legat de autism, studii din 2001, 2002, 2005 si 2012, care au cuprins peste 25 de milioane de copii din diverse tari nu au putut dovedi nicio legatura intre autism si vaccinare. Mercurul este continut doar de vaccinurile multidoza pentru a preveni contaminarea cu bacterii, dar cantitatea este de zeci de ori mai mica decat cea din tonul oceanic, din fructele de mare sau din cerneala pentru tatuaj. Mercurul se elimina in 30 de zile si nu se asociaza cu administrari succesive", a explicat Dan Nitu.

El a mai adaugat ca formaldehida este utilizata, in forma purificata, in timpul fabricarii unor vaccinuri pentru a inactiva virusurile si toxinele bacteriene.

"Este un produs secundar al sintezei proteinelor si ADN- ului si este frecvent intalnita in sange. Cantitatea de formaldehida gasita in sange este de 10 ori mai mare decat cea aflata in orice vaccin. Aluminiul, sarurile de aliminiu sunt un adjuvant in productia vaccinurilor. In primele sase luni de viata, in organism sunt 4,22 de miligrame de saruri de aluminiu daca sunt administrate toate vaccinurile recomandate. Asta inseamna mai putin decat 5 miligrame de aluminiu in cazul alaptarii la san, 40 de miligrame in cazul hranirii cu lapte praf, 120 de miligrame in cazul hranirii cu lapte praf pe baza de soia", a mai spus medicul.

In prezent, la nivel mondial, sunt disponibile vaccinuri pentru 28 de afectiuni si alte 180 de vaccinuri sunt in proces de cercetare si dezvoltare.

Sursa foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri