Conduce de aproximativ doi ani de zile operatiunile Brico Depot in Romania, unul dintre cei mai mari retaileri specializati in solutii pentru casa si gradina, grup detinut de catre britanicii de la Kingfisher, dar spune ca si-a schimbat radical opinia despre tara noastra in toata aceasta perioada si vede in anii urmatori o dezvoltare infloritoare a tarii noastre.

Inainte de a prelua activitatea locala a grupului Kingfisher, Christian Mazauric a lucrat peste 10 ani in cadrul grupului pe piata din Marea Britanie si spune ca si-a imaginat tara noastra complet diferit fata de cum a descoperit-o in ultimii doi ani si este increzator ca economia Romaniei va reusi sa ajunga la nivelul Poloniei in urmatorii ani.

“Romania este inca in urma Poloniei, dar ma astept ca in urmatorii 10 ani sa fie recuperat acest decalaj. Din punct de vedere economic mai exista mult potential care va fi recupera, iar puterea de cumparare va fi un alt factor care va creste. Din punct de vedere economic, Polonia era in urma cu 15 de ani la un nivel similar cu cel din Romania de astazi si sunt sigur ca daca isi pastreaza o directie similara in dezvoltare cu cea de acum lucrurile vor intra pe un fagas normal”, a declarat Christian Mazauric (foto cover), directorul general Brico Depot Romania, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

El a precizat ca primul lucru la care s-a gandit cand a venit in Romania a fost ca ajunge intr-o tara Est-Europeana.

“Fara sa am prea multe cunostinte despre Romania, mi-am imaginat o tara cu o cultura slavona, dar mi-am dat seama ca Romania este singura din regiune cu o cultura latina, similara cu a Frantei, locul in care m-am nascut. Imi place caldura oamenilor, faptul ca sunt receptivi si nu foarte conflictuali ca in alte parti, dar si foarte responsabili”, a adaugat seful Brico Depot.

Christian Mazauric spune ca a inceput sa inteleaga cultura locala inclusiv din discutiile cu angajatii Brico Depot din toata tara si ca in cei doi ani de zile a incercat sa schimbe o veche mentalitate a companiei pe care a preluat-o. I-a reusit, insa?

“Inaintea preluarii Bricostore, exista o ierarhie foarte bine definita in companie si fiecare isi respecta angajamentele in fata superiorului, dar acest lucru s-a schimbat de la preluarea mandatului. Mi-am dorit sa ofer libertate intregii echipe, in asa fel incat fiecare sa isi poata exprima opinia si pararile vizavi de anumite aspecte. Echipa a crescut si s-a dezvoltat spectaculos in ultimii doi ani si cred ca apreciaza faptul ca totul este mai liber si mai transparent. (…) In primele trei luni de la preluarea pozitiei de CEO in cadrul Brico Depot am vizitat toate cele 15 spatii comerciale detinute, am vorbit cu angajatii, am incercat sa iau pulsul si sa inteleg modul de functionare al pietei locale. I-am intrebat ce ar schimba in magazine, ce modificari ar aduce, la fel si ce imbunatatiri ar face. Am ascultat si am aplicat, iar acest lucru a condus la intrarea pe break-even a business-ului din Romania, o performanta foarte mare la nivel local”, apreciaza Mazauric.

Retailerul de bricolaj a incheiat anul trecut pe break-even, evolutie care a largit orizontul companiei si care pregateste o noua strategie la nivel local, va incheia pana la finalul acestui an infrastructura IT necesara platformei de eCommerce, dar si inlocuirea unui procent de 30% din categoriile de produse vandute.

Pentru anul in curs, Brico Depot planuieste consolidarea activitatii la nivel local si imbunatatirea performantelor companiei si a retelei de magazine. Planul initial al Kingfisher viza dezvoltarea unei retele de magazine de pana la 50 de unitati la nivel national.

Infrastructura, eterna piedica in dezvoltarea Romaniei: se poate schimba ceva?

Pe langa lucrurile pozitive pe care le spune despre Romania, Christian Mazauric este de parere ca infrastructura sau mai precis lipsa acesteia, este unul din principalele motive pentru care nu reusim sa recuperam acest decalaj pe care il avem fata de statele dezvoltate din Vest.

“Nu vreau sa discut politica, nu intru in astfel de aspecte, dar ca strain in Romania imi dau seama ca este un capitol care trebuie readus in atentia publica si urgentat. Imi doresc ca Romania sa se schimbe, pentru ca astfel va fi mai bine tuturor – populatiei si afacerilor prezente pe piata sau in curs de expansiune. Drumurile si infrastructura sunt inca o mare piedica in dezvoltarea economica a tarii. Conduc destul de mult intre marile orase din tara si sunt provocari la tot pasul – de la drumurile foarte proaste, la soferi care conduc cu foarte mare viteza si care pun viata celorlalti participanti la trafic in pericol. Infrastructura si investitiile in acest sector trebuie prioritizate, indiferent de Guvernul care stabileste aceste prioritati”, a declarat Christian Mazauric, vizibil afectat de acest capitol al dezvoltarii Romaniei.

Spune ca uraste sa conduca in Bucuresti: “In Londra sau in Paris exista mult mai multa disciplina, indiferent ca este sau nu aglomeratie in marile metropole. Toata lumea este pozitiva acolo. Locuiesc in zona Pipera, iar birourile noastre sunt in zona Orhideelor, insa tocmai din cauza aglomeratiei de la inceputul si finalul zilei de lucru am decis sa imi incep programul la birou foarte devreme. Ajung, in general, inainte de ora 7:30 la birou si 10-15 minute imi sunt necesare sa parcurg acest drum. Este modul ideal de a eficientiza timpul unei zile”, a mai completat seful Brico Depot.

Un alt lucru care ii displace in Romania si care se asteapta sa se schimbe in anii urmatori este lipsa de respect a oamenilor care stau la coada si care nu au rabdare sa le vina randul.

“Nu este o problema generala, insa am observat ca in Cluj, de exemplu, sau in orasele mai mari din zona Transilvaniei nu se intampla acest lucru. Acolo oamenii sunt mult mai relaxati”, a adaugat Christian Mazauric.

Kingfisher (Brico Depot) este unul dintre principalii retaileri specializati in bricolaj, o piata pe care mai activeaza nume precum Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin, Praktiker sau Hornbach.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri