Tichetele de cresa si tichetele cadou nu pot fi distribuite inca solicitantilor pentru ca Ministerul Finantelor Publice lucreaza inca la instructiunile de autorizare a firmelor care vor distribui aceste bonuri valorice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Maria Muga
Potrivit oficialului din Ministerul Muncii, desi legea tichetelor de cresa este aplicabila si a intrat in vigoare la inceputul lunii octombrie, deocamdata tichetele nu pot fi tiparite deoarece Ministerul Finantelor Publice nu a elaborat conditiile in care potentialii distribuitori se pot autoriza.

Maria Muga a mai spus ca nu exista o estimare a cererii deoarece la minister nu s-au inregistrat inca cereri ale angajatorilor. "Angajatorii nu trebuie sa se adreseze Ministerului Muncii, ci vor discuta cu partenerii sociali pentru ca la semnarea Contractului Colectiv de Munca sa se adauge si aceste tichete de cresa", a mai spus Maria Muga, citat de NewsIn.

In opinia secretarului de stat, aplicarea legii va intampina greutati si din cauza ca in prezent nu exista o legislatie actualizata care sa reglementeze infiintarea si standardizarea creselor. "Ministerul Muncii, in colaborare cu Ministerul Educatiei si cu sindicatele se preocupa sa elaboreze un program national pentru infiintarea de crese. Pana la sfarsitul anului vrem sa initiem un proiect legislativ care sa reglementeze standardele la care trebuie sa functioneze cresele, indiferent daca sunt de stat sau private ", a adaugat Maria Muga.

Potrivit reprezentantului ministerului, in prezent mai exista aproximativ 240 de crese in toata tara care sunt insuficiente pentru cei 200.000 de copii cu varsta pana la 2 ani. Secretarul de stat a spus ca numarul acestora ar trebui sa creasca de trei sau patru ori.

Potrivit Mariei Muga, acordarea tichetelor de cresa in valoare de 300 de lei pe luna exclude indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in valoare de 800 de lei pe luna. in schimb, pentru intoarcerea la serviciu, mama va primi si un stimulent de 300 de lei pe luna.

Pe langa tichetele de cresa, familiile cu copii mici mai primesc alocatia de nastere, indemnizatia de crestere a copilului, precum si alte alocatii pentru familiile monoparentale sau cu venituri foarte mici. Pentru sustinerea natalitatii, Ministerul Muncii a elaborat si legea "trusoului-bebe" care prevede ca la nastere copilul sa primesca produse specifice de ingrijire in valoare de 150 de lei. Potrivit Mariei Muga, legea a trecut de Comisia de Protectie Sociala din Camera Deputatilor si urmeaza sa fie discutata in plen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri