Zona Europei de Est va deveni foarte cautata in anii urmatori ca urmare a deciziei Marii Britanii de a-si retrage statutul de “tara membra UE”, iar Romania, alaturi de Polonia si Ungaria se vor duela in castigarea si atragerea de noi potentiali investitori in diverse domenii.

Cel putin asta crede investitorul suedez Skanska, unul dintre cei mai mari constructori la nivel global, o companie care simte valul pozitiv de cerere din piata si pariaza zeci de milioane de euro in noi proiecte de birouri la nivelul Capitalei. Constructorul suedez a demarat in prima parte a acestui an lucrarile de constructie ale unui amplu ansamblu de birouri din zona “Politehnica”, prima parte a acestei structuri urmand sa fie livrata pe piata in a doua jumatate a anului viitor.

“Suntem de sase ani prezenti pe piata din Romania si credem ca proiectul Campus 6 va fi cel putin la fel de atractiv pentru chiriasi cum au fost si celelalte structuri pe care le-am dezvoltat in Romania, dar si in viitor pentru un potential investitor. Proiectul aduce o serie de diferente. Din punct de vedere tehnic este un proiect nou, care nu se va degrada nici in 10 ani datorita tehnologiilor cu care va fi dotat. Campus 6 va fi impartit in patru cladiri si va fi o referinta in aceasta parte a orasului. Vrem sa cream un oras in oras, sunt foarte multi studenti care ajung in aceasta zona datorita Universitatii Politehnice. Chiriasii vor fi foarte importanti, dar suntem deschisi si pentru comunitate si pentru dezvoltarea si infrumusetarea orasului”, a declarat Marcin Lapinski (foto mai jos), managing director Skanska Property Romania si Ungaria.

In opinia sa, fenomenul Brexit poate constitui un real avantaj pentru Romania in contextul regional, tot mai multi potentiali investitori sau viitori chiriasi analizand pietele din Europa Centrala si de Est.

“Monitorizam activitatea si suntem la curent cu tot ce se intampla ca urmare a acestui demers geopolitic din partea Marii Britanii. Exista o serie de chiriasi care cauta optiuni in zona de Est a Europei. Este adevarat ca cele mai multe cereri merg spre Polonia, dar cred ca va fi o cerere crescuta si in Romania. Este o cerere suplimentara pe care nu am anticipat-o, dar care vine intr-un moment foarte bun pentru dezvoltarile pe care le avem. (…) Companiile straine cauta sa isi diversifice portofoliile si se uita spre Bucuresti, Budapesta, cat si in orasele din Polonia”, a mai adaugat Marcin Lapinski.

Reprezentantii Skanska sustin ca exista o serie de investitori care vor sa achizitioneze proiecte, dar sunt si foarte multi care isi pastreaza proiectele. “In viitor se va crea o competitie intre investitori. O vedem deja, dar vrem sa intre si mai multi investitori pe piata locala, investitori noi”, a punctat Lapinski.

Potrivit acestuia, la finalul dezvoltarii Campus 6 din zona “Politehnica”, proiectul ar urma sa fie scos la vanzare catre un investitor interesat sa se ocupe de dezvoltarea si administrarea sa pe parcursul anilor.

Prima faza a proiectului Campus 6, gata in a doua parte a anului viitor

Skanska, unul dintre cei mai importanti investitori si dezvoltatori de proiecte imobiliare din Romania, a avansat cu procesul de constructie al primei faze a proiectului de birouri Campus 6 din zona “Politehnica”, structura care va insuma peste 80.000 de mp in cele patru structuri pe care le va avea la finalul constructiei, estimat in perioada 2020-2022.

“Am demarat lucrarile primei cladiri a proiectului care va fi livrata in al treilea trimestru al anului viitor. Urmatoarele faze vor aparea treptat pe piata pana in 2020-2022, in functie de cererea venita din partea chiriasilor”, spune Aurelia Luca (foto mai jos), country manager al Skanska in Romania.

Potrivit managerului constructorului si dezvoltatorului suedez zona promite un proiect de succes, iar concurenta este vazuta mai mult drept un proiect complementara care ajuta la dezvoltarea zonei.

“Zona promite, iar proiectele care au fost deja livrate in zona sau se afla in curs de constructie nu fac altceva decat sa creasca potentialul din Centru-Vest. (…) Am inceput discutiile cu potentialii chiriasi –pe lista principalelor avantaje fiind accesul usor, proximitatea fata de Universitatea Politehnica si zona. Pana la finalul anului vom anunta primii chiriasi”, a adaugat Aurelia Luca.

Prima parte a proiectului, ce va consta intr-un turn cu 11 etaje de circa 22.000 mp inchiriabili, va necesita o investitie ce se apropie de 38 de milioane de euro, spun oficialii companiei.

Specialistii imobiliari: In 3-4 ani, zona Orhideelor - Politehnica va fi vedeta in lumina reflectoarelor

Skanska, Forte Partners, CA Immo sau Vastint (IKEA) sunt doar cativa dezvoltatori care au demarat proiecte importante de birouri in zona de centru-vest, viitorul punct de atractie al orasului, dupa cum este vazut de specialistii din piata.

„In piata de birouri a existat un dezechilibru semnificativ in ultimii cinci ani: zona Barbu-Vacarescu -Dimitrie Pompeiu s-a dezvoltat accelerat, in timp ce zona de centru-vest si zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, putine proiecte au fost demarate si de regula acestea au fost de suprafete mici sau medii. In ultima perioada am remarcat, insa, un interes in crestere atat din partea dezvoltatorilor cat si din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnica si credem ca in urmatorii trei–patru ani aceasta zona va fi in lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera partial decalajul fata de zona de centru-nord. Pe termen mediu si lung consideram ca o dezvoltare echilibrata a trei sau patru zone de birouri in Bucuresti, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto si o dezvoltare mai echilibrata a zonelor in care se construiesc proiecte rezidentiale, care de obicei urmeaza proiectelor de birouri”, sustine Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta ESOP Consulting.

Citeste si:

    Piata de birouri din Capitala a inregistrat in primele trei luni ale acestui an tranzactii de inchirieri de peste 100.000 mp , de aproape doua ori mai mult decat volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
    Valoarea neta tranzactionata in T1 s-a ridicat la 57.200 mp, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care sustine ca cererea se afla intr-o continua crestere, iar nume noi de chiriasi se pregatesc sa intre in Romania.

    “Volumul mare de tranzactii vine ca urmare a cresterii cererii din partea sectorului de “bunuri de larg consum”, cat si a sectorului BPO/SSC. Pe piata locala s-au inregistrat si noi intrari, asa cum este cazul VoxPro, Fitbit, EGT sau Markant”, arata specialistii imobiliari.

    Citeste si cum arata TOP 10 al celor mai mari noi chiriasi de proiecte de birouri in Romania

    Citeste si:

      Skanska asteapta momentul propice pentru lucrari in infrastructura si proiecte rezidentiale

      Prezent la discutia cu jurnalistii a fost si Richard Burleigh (foto mai jos), presedinte al Skanska Construction Romania, manager care a vorbit despre posibilitatea ca grupul suedez sa-si extinda activitatea si in domeniul infrastructurii. Informatia nu este chiar noua, planuri fiind deja de cativa ani in aceasta directie.

      “Infrastructura Romaniei este foarte atractiva intrucat sunt foarte multe lucruri de realizat. Sunt multe provocari, suntem foarte atenti cum progreseaza acest sector, iar cand vom simti ca este momentul potrivit vom actiona. Pentru noi important este momentul. Lucram la proiectele private pe care le dezvoltam, iar in plan secundar ne uitam spre partea de infrastructura. Asteptam momentul potrivit”, a declarat presedintele diviziei de constructii din cadrul Skanska.

      Dezvoltatorul imobiliar a anuntat inca din urma cu mai multe luni planurile de a accesa si piata proiectelor publice, dar si a celor destinate consumatorilor finali, in rezidential, insa acest lucru depinde foarte mult de o maturizare a pietei, dar si de o maturizarea a activitatii companiei la nivel local.

      “Avem un interes foarte mare in directia dezvoltarilor de proiecte in infrastructura, dar cautam momentul potrivit. Acela nu a sosit inca pentru noi. Momentan ne concentram pe zona dezvoltarilor private, iar finalizarea primului proiect comercial dezvoltat in Bucuresti ne arata ca inca este mult loc de dezvoltare in aceasta directie”, a declarat Richard Burleigh in toamna anului trecut.

      Intrebat de wall-street.ro despre posibilitatea inceperii unor dezvoltari in zona proiectelor rezidentiale, managerul Skanska a precizat ca momentan exista o diferenta foarte mare intre proiectele B2B si cele destinate consumatorilor finali.

      “Dezvoltarile rezidentiale au un specific aparte. Piata proiectelor B2C are un profil diferit fata de experienta pe care am acumulat-o noi pana in prezent, iar cartea noastra de vizita este momentan in directia proiectelor de birouri si, la inceput de drum, in zona dezvoltarilor comerciale. Mai avem multe lucruri de realizat in aceste doua sectoare”, a mai precizat Burleigh, care sustine ca grupul Skanska a dezvoltat mai multe proiecte rezidentiale pe pietele din Cehia, Polonia sau in tarile Scandinave.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri