Facilitatile fiscale suplimentare celor prevazute de aquis-ul comunitar vor fi eliminate de la data aderarii Romaniei la UE, arata un proiect de lege referitor la abrogarea actelor normative ce prevad acordarea de scutiri de la plata taxelor vamale a unor bunuri, adoptat de Guvern, informeaza NewsIn. Actul normativ a fost adoptat de Guvern in sedinta de miercuri si urmareste alinierea legislatiei fiscale nationale la normele europene din domeniu.

Una dintre reglementari se refera la eliminarea scutirii de la plata taxelor vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, automatizari si produse de sotfware achizitionate din import, a caror valoare depaseste un milion de dolari americani.

O alta prevedere vizeaza anularea scutirii de la plata taxelor vamale a Agentiei Nationale pentru Sport, Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Complexurilor Sportive Nationale, Federatiilor Nationale Sportive si a Comitetului Olimpic Roman, pentru importurile de echipament sportiv, materiale, instalatii si aparatura specifica, pentru reprezentarea si participarea sportivilor si echipelor nationale si olimpice romanesti la competitiile internationale.

Citeste si:

De asemenea, ordonanta de guvern 26 din 1993, privind tariful vamal de import al Romaniei, va fi abrogata, pentru ca Romania, de la data aderarii la UE, va utiliza Tariful vamal integrat comunitar (TARIC), iar veniturile din taxe vamale la importurile din tari terte vor constitui surse proprii ale Comunitatii Europene. Ordonanta de guvern 59 din 2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale va fi de asemenea abrogata, deoarece regulamentele comunitare vor fi aplicate direct in legislatia nationala.

Actul normativ va intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.