Bancile trebuie sa fie mai active la creditare, sa cultive clientii si sa isi reduca numarul de litigii. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca bancile nu mai pot da vina pentru nivelul redus de creditare pe faptul ca la fel se intampla peste tot in lume si le indeamna sa isi asume riscuri “cu prudenta”, iar educatia financiara sa inceapa cu omul de la ghiseu.

Mai mult, guvernatorul BNR este de parere ca, in prezent, sunt intrunite toate conditiile pentru reluarea creditarii.

“Economisirile sunt mai mari decat creditele date de banci in Romania. Aveti exces de lichiditate si stabilitate a cursului. Mare lucru! Dobanzile sunt scazute. Nu se mai poate spune ca avem un credit scump si cu toate acestea creditul nu zburda. Inseamna ca alti factori il impiedica”, a punctat Isarescu.

In acest context, seful bancii centrale a reamintit faptul ca bancile trebuie sa isi recastige credibilitatea in fata clientilor.

“Bancile nu pot lucra in afara credibilitatii. Si chiar daca va suparati, trebuie sa va recastigati credibilitatea care s-a erodat in ultimii ani”, s-a adresat Isarescu reprezentantilor bancilor.

Bancile cu multe litigii trebuie sa isi majoreze capitalul

In privinta educatiei financiare, guvernatorul BNR spune ca aceasta trebuie sa inceapa “cu bancherii”. “Trebuie sa inceapa cu omul dumneavoastra de la ghiseu. Daca omul de la ghiseu este supraincarcat, prost platit, va dati seama ce mesaj trimite”, a punctat guvernatorul.

Totodata, el a facut apel la banci sa ia masuri pentru reducerea litigiilor in instanta, pentru ca o banca cu prea multe litigii trebuie sa-si majoreze capitalul, conform normelor europene, care sunt facute astfel incat bancile sa nu mai poata sta cu spatele la clienti.

De asemenea, normele UE cer intarirea capitalului pentru bancile care nu au profit. “Daca nu aveti profitabilitate, normele UE va cer sa intariti capitalul. Numai din plati si schimburi valutare nu aveti cum sa faceti profit. Trebuie sa dati credite! “, a punctat seful BNR.

El a reamintit faptul ca Romania se afla in cea mai buna situatie macroeconomica din ultimii 27 de ani, dar este expusa la cele mai mari riscuri.

“Riscul unei caderi este mai mare si efectele sunt mai mari, atunci cand ajungi acolo sus. Trebuie sa ne asumam riscuri cu o prudenta mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie sa va luati inima in dinti si sa le administrati mai bine. Situatia financiara a bancilor s-a intarit. Se poate vorbi de un restart al creditarii. Am putea gandi astfel: cu un mix chibzuit de politici pe care ne straduim sa il asiguram, modul de crestere economica ar putea fi preluat de creditare. Dupa o criza financiara, reluarea creditarii nu se face prima, iar cresterea nu se face pe creditare.(…) Pe masura ce politicile fiscal bugetare si monetare vor deveni mai putin stimulative, cresterea se va putea face pe creditare”, a adaugat guvernatorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri