Romania a semnat protocolul prin care UE va accepta produse fara evaluare suplimentara

Romania a semnat Protocolul la Acordul European privind evaluarea conformitatii si acceptarea produselor industriale pentru domeniul echipamentelor sub presiune, facilitand astfel accesul acestora pe piata europeana, informeaza un comunicat de presa al Delegatiei Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului Delegatiei Comisiei Europene (DCE), remis vineri, agentiei NewsIn, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, si ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, au semnat vineri Protocolul la Acordul European.

Prin acest protocol privind evaluarea conformitatii si acceptarea produselor industriale (PECA) pentru domeniul echipamentelor sub presiune, Romania beneficiaza pentru domeniul mentionat de avantajele extinderii pietei unice pe teritoriul sau, inaintea momentului aderarii la Uniunea Europeana.

"Uniunea Europeana confirma, astfel, ca Romania a preluat si aplica legislatia comunitara conform exigentelor Uniunii Europene, fiind deja integrata functional in sistemul european de infrastructura a calitatii (standardizare, testari de laborator, acreditare), inclusiv prin participarea activa in organizatiile europene de profil", mai informeaza comunicatul DCE.

PECA este un instrument al strategiei de preaderare a Comisiei Europene prin a carui incheiere se creeaza conditiile pentru recunoasterea mutuala a evaluarilor de conformitate si acceptarii produselor romanesti in spatiul european, fara evaluari suplimentare.

Comunicatul mentioneaza ca semnarea acestui acord va determina diminuarea costurilor si cresterea competitivitatii produselor romanesti, diminuarea barierelor din calea schimburilor comerciale si consolidarea securitatii consumatorilor.

In Romania, industria producatoare de echipamente sub presiune, cat si cea care utilizeaza aceste echipamente in procesul de productie, dintre care in principal industriile chimica-petrochimica, farmaceutica si ingrasaminte chimice, sunt bine dezvoltate.

Potrivit comunicatului DCE, cel putin 20-25% din productia intreprinderilor producatoare de echipamente sub presiune este destinata exportului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri