Piata cimentului, una dintre cele mai importante industrii din sectorul materialelor de constructii, cu o valoare estimata intre 600-700 milioane de euro, a inregistrat anul trecut o diminuare in valoare, cat si in volumele comercializate, cu impact sustinut si asupra principalilor producatori de ciment, betoane si agregate.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Sofiane Benmaghnia (foto mai jos), CEO al Holcim Romania, sustine ca business-ul companiei pe care o conduce a suferit un declin de 4,9% al volumelor vandute, un regres resimtit si in piata ca urmare a blocajului din infrastructura si al evenimentelor economice si accesului la finantare din jurul proiectelor rezidentiale.

“Piata cimentului a scazut cu 4%, iar afacerile noastre au inregistrat un declin de 4,9% in volumele comercializate. Anul trecut a fost unul unic si, oarecum, atipic, fiind marcat de un anumit context economic. In 2015 a existat o serie de proiecte importante care s-au livrat, multe dintre acestea fiind realizate prin fonduri europene. In cursul anului trecut, insa, a existat un blocaj, generat de legea Darii in Plata, care a incurcat planurile multor dezvoltatori, cat mai ales a potentialilor cumparatori. Lipsa proiectelor de infrastructura, motorul industriei constructiilor, cat si a proiectelor din domeniul rezidential au condus la o scadere a pietei, iar proiectele rezidentiale demarate pe parcursul anului trecut, cat si efervescenta din zona proiectelor de birouri sau a proiectelor comerciale nu au fost suficiente incat sa genereze o crestere a cererii si, implicit, a volumelor vandute”, crede Sofiane Benmaghnia, care, insa, se asteapta ca 2017 sa aduca o revenire in acest sector de activitate.

Seful Holcim Romania a caracterizat piata cimentului drept una extrem de dinamica, cu o competitie puternica, dar cu un avataj major fata de alte state dezvoltate – multitudinea de lucrari de constructii necesara in intreaga tara.

“Este o piata dinamica si incercam sa dezvoltam noi solutii pe care sa le adaptam cerintelor si standardelor in vigoare. Avem echipe care lucreaza pe santiere cu arhitecti pentru elaborarea unor proiecte uneori complexe, care necesita anumite solutii personalizate. Vad 2017 optimist din perspectiva volumelor vandute si sunt increzator pe termen mediu pentru acest domeniu, cel putin din perspectiva pe care o am acum”, a punctat Sofiane Benmaghnia.

Volumul de importuri, cresteri ingrijoratoare: cimentul vine din Ucraina sau Turcia

O statistica deloc incurajatoare pentru cei trei mari producatori de ciment, betoane si agregate din Romania – LafargeHolcim, Heidelbergcement si CRH – este legata de volumul importurilor din tara noastra, care la nivelul anului trecut a raporat o crestere de 30%, mult peste valorile din ultimii ani, atrage atentia seful Holcim Romania.

“Ne expunem unui risc major in cazul importurilor de ciment, iar o statistica arata s-a inregistrat o crestere de 30% a volumelor importate, care vin de pe piete precum Ucraina sau Turcia. (…) Aceste importuri au o rata de impozitare foarte mica si ele afecteaza piata, in plus aceste materiale nu sunt supuse acelorasi norme europene de calitate, nu platesc TVA in tara in care sunt comercializare si temerea noastra este ca exista o inflatie de astfel de produse”, a adaugat Sofiane Benmaghnia.

In opinia sa, piata se mai confrunta cu o provocare, aceea a faptului ca Romania devine o piata scumpa in privinta angajatilor, lucru care forteaza companiile producatoare din domeniul constructiilor sa isi reorganizeze activitatea.

“Activam pe o piata in care costul cu forta de munca este ridicat, dar si unde costul carburantilor a crescut exponential si in care valoarea exporturilor se mentine la un nivel scazut. Romania exporta 50.000 de tone de ciment in Ungaria, in 2015. In schimb, valoarea importurilor este foarte mare, iar balanta este dezechilibrata, fiind aproximativ 170.000 de tone de ciment importat, o triplare fata de ultimii ani. Nimic nu-mi spune ca lucrurile aici se vor opri”, a mai atentionat seful Holcim Romania.

Potrivit datelor Holcim Romania, piata locala a cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 8 milioane de tone, in timp ce piata de RMX (betoane si agregate – n.red.) a inregistrat un volum de 6 milioane de metri cubi.
Grupul LafargeHolcim, prin reprezentanta locala Holcim Romania, este unul dintre cei mai mari producatori locali de ciment, betoane si agregate, domeniu pe care mai activeaza nume precum Heidelbergcement sau CRH.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri