Analistii BCR si-au revizuit pozitiv estimarea de crestere economica a Romaniei in 2017, de la 4,3% la 5,1%, asteptandu-se ca productia industriala sa aiba o contributie mai mare la PIB in cele sase luni care au mai ramas din acest an. Consumul domestic va ramane insa principalul motor de crestere al economiei romanesti anul acesta.

“Anticipam o crestere economica de 5,1% in 2017, avand in vedere o contributie mai mare decat ne asteptam initial a productiei industriale, ca urmare a imbunatatirii cererii externe. Continuarea politicii de relaxare fiscala va face ca vanzarile de retail si serviciile sa fie principalele motoare ale cresterii din acest an. Pe langa majorarile salariale din sectorul de stat, se pot observa cresteri salariale si pentru anumite categorii de angajati din sectorul privat”, mentioneaza, intr-un raport adresat clientilor, Eugen Sinca, analistul sef al BCR.

Un alt factor care contribuie la crestere este reprezentat de avansul rapid al numarului si valorii creditelor acordate in lei, ca urmare a dobanzilor scazute si a programului “Prima Casa”. Valoarea creditelor pentru populatie acordate in lei a urcat in primele patru luni din 2017 cu 13,5% comparativ cu perioada similara de anul trecut.


2016
2017* 2018*
Crestere PIB (y/y)
4,8% 5,1% 3,9%
Rata Somaj
6% 5,9% 5,8%
Crestere Vanzari Retail (y/y)
+13,5% +7% +5%
Crestere Productie Industriala (y/y) +1,7% +5,4% +3,9%
Datorie publica/PIB 37,6 37,7 38,2

*Estimari BCR/Erste

Analistii BCR remarca si faptul ca Indicatorul de Sentiment Economic se afla la maxime record, parerea generala in randul mediului de afaceri fiind aceea ca multe sectoare traverseaza cea mai buna perioada de la startul crizei, din 2007-2008. “Totusi, riscurile nu ar trebui sa fie trecute cu vederea si continuam sa ne asteptam la o scadere a avansului economic in 2018, ca urmare a efectelor mai reduse a politicilor fiscale”, spun acestia.

Erste mizeaza pe o crestere economica de 3,9% in 2018, estimarea fiind revizuita in sus, de la nivelul anterior de 2,8%.

Guvernul si-a fundamentat bugetul pe anul 2017 pe o crestere economica de 5,2%, bazandu-se pe estimarile Comisiei Nationale de Prognoza. De cealalta parte, proiectiile FMI indica o crestere economica de 4,2%, in vreme ce Comisia Europeana anticipeaza un plus de 4,3%.

Avansul economiei locale in primul trimestru din 2017 a fost de 5,7%, cu mult peste estimarile initiale facute de analistii din piata. Romania a avut astfel cea mai mare crestere din Uniunea Europeana in T1, comparativ cu trimestrul anterior si cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport Eurostat care se bazeaza pe date ajustate sezonier.

In privinta politicii monetare, analistii Erste considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 1,75%, in 2017-2018, in conditiile in care inflatia va intra in intervalul tintit de banca centrala in urmatoarele luni si va ramane in cadrul acestuia.

Rata inflatiei a crescut treptat la inceputul lui 2017 si a atins in aprilie 0,6%, fata de -0,5% in decembrie.

Erste nu exclude o majorare in doua etape, de 0,5 puncte procentuale, a dobanzii la depozite, daca Banca Centrala Europeana va semnala la sfarsitul acestui an o eliminare treptata a masurilor de stimulare.

Analistii Erste anticipeaza o depreciere usoara a leului in urmatoarele trimestre, din cauza riscurilor interne legate de deficitul bugetar si de cresterea deficitului de cont curent, dar orice orice fluctuatie semnificativa a cursului ar fi provocata de riscuri externe. Pentru decembrie 2017, analistii se asteapta la un curs de 4,62 lei pentru un euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri