Companiile de stat continua sa reprezinte o “gaura neagra” in economie pentru ca, in loc sa contribuie la rezolvarea problemelor existente printr-o performanta superioara, au un efect advers. Printre cauzele principale ale ineficientei companiilor de sat se numara nivelul ridicat al cheltuielilor de personal, reiese dintr-o analiza realizata de economistul-sef al Coface Romania, Iancu Guda.

Acesta subliniaza faptul ca in companiile de stat, cheltuielile de personal se ridica la 15,2% din totalul cheltuielilor de exploatare, in timp ce in companiile private procentul este de doar 10%.

Totodata, societatile de stat aloca 30% din cheltuielile de exploatare unor activitati care nu au legatura cu activitatea de baza, in timp ce la privat procentul este de doar 23%.

Doar o treime din companiile profitabile investesc in innoirea activelor

“In acest context, resursele financiare disponibile pentru realizarea de investitii sunt in scadere continua. Astfel, doar o treime dintre companiile detinute de statul roman care inregistreaza profituri au raportat investitii in activele fixe superioare invechirii acestora”, subliniaza Guda.

El remarca fapul ca aceleasi prioritati sociale, in dauna sustinerii investitiilor, se reflecta si in bugetul statului. Ponderea cheltuielilor de personal si asistenta sociala a variat intre 18%-20% pentru perioada 2008-2016, in timp ce ponderea cheltuielilor de capital (investitii din buget) a scazut de la 4,5% (anul 2008) la doar 2,5% (anul 2016).

Analiza citata a fost realizata pe 149 de companii in care statul este actionar unic si care inregistreaza venituri peste un milion de euro, in baza declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor Publice, pentru a evalua doar companiile reprezentative care au un impact semnificativ asupra mediului de afaceri.

“Performanta financiara a acestor companii este foarte redusa. Mai exact, rezultatul net consolidat al acestor companii indica
o pierdere totala de aproximativ un miliard de lei (in 2015). Mai mult decat atat, aceste companii au inregistrat pierderi pentru majoritatea anilor de la impactul crizei financiare pana in prezent, exceptie facand perioada 2013 si 2014 cand profitul consolidat a fost unul modest. Astfel, totalul pierderilor consolidate pentru perioada 2008-2015 este de aproape 10 miliarde de lei, aproximativ jumatate din intregul deficit fiscal inregistrat in anul 2016”, mai spune Iancu Guda.

Desi 95 din cele 149 de companii analizate inregistreaza un rezultat net pozitiv, pierderile foarte mari inregistrate de companiile mai putin performante determina ca rezultat net consolidat sa fie negativ, respectiv -2,5% raportat la totalul veniturilor.

Companiile din energie, cele mai ineficiente

Pe domenii de activitate, cele mai neperformante companii de stat sunt cele din productia si furnizarea de ennergie electrica si termica, apa si gaze (rezultat net -21%); urmate de cele din industria metalurgica (-17%); fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte (-16%); hoteluri si restaurante (-16%) si industria de masini si echipamente (-13%).

De cealalta parte se afla companiile din sanatate si asistenta sociala (rezultat net +18%); alte activitati de servicii prestate in special intreprinderilor (+15%); fabricarea lemnului si a produselor din lemn (+13%); asanarea si indepartarea gunoaielor, salubritate si activitati similare (+11%) si transporturi (+9%).

“In concluzie, pentru cresterea performantei companiilor de stat sunt necesare politici coerente de restructurare a costurilor
salariale (in sensul reducerii cheltuielilor cauzate de personal excedentar sau ineficient), cuplate cu o crestere a transparentei si
eficientei altor cheltuieli de exploatare (in sensul eliminarii cheltuielilor care nu au legatura cu activitatea de baza a companiei, precum si asigurarii ca nivelul acestora este competitiv avand in vedere alternativele existente in piata)”, subliniaza Iancu Guda.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri