Reprezentantii fabricilor de zahar din Romania si cei ai Ministerului Agriculturii nu au ajuns la niciun consens in legatura cu repartizarea cotei de zahar deoarece fabricile vor sa produca mai mult decat cota alocata, a declarat presedintele Patronatului Producatorilor de Zahar, Ion Armenean.

"A repartiza cota de zahar celor noua fabrici este ca si cum vrei sa imparti doua paie la trei magari", a declarat presedintele Patronatului Producatorilor de Zahar, Ion Armenean, care este si directorul fabricii de zahar din Ludus. Acesta a precizat ca productia de zahar din sfecla pe care Romania are dreptul sa o realizeze, este mult mai mica in raport cu capacitatea reala a fabricilor de zahar si acest fapt va duce la inchiderea unor unitati.

Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.900 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii.

In Romania functioneaza noua fabrici de prelucrare a sfeclei si a zaharului brut, la Bod, Ludus, Oradea, Roman, Corabia, Urziceni, Calarasi, Liesti si Buzau.

"Sansa unei fabrici de zahar este sa ramana eficienta chiar daca produce mai putin zahar. De exemplu, fabrica de zahar de la Ludus are o capacitate de productie de 60.000 de tone de zahar pe an dar, probabil, o sa primeasca dreptul de a produce in jur de 30.000 de tone, conform repartizarii cotelor", a spus Armenean. in aceasta situatie, a continuat directorul fabricii de la Ludus, exista varianta sa solicitam Uniunii Europene oprirea productiei si nu o sa fim singurii in aceasta situatie.

Teoteric, daca o fabrica poate sa produca mai mult zahar decat are dreptul, poate cumpara cota de zahar de la alta fabrica, pretul fiind stabilit intre cele doua unitati economice.

"Realitatea este ca nicio fabrica nu o sa-si vanda cota de zahar", a precizat Armenean.

Suprafetele cultivate cu sfecla de zahar au crescut in acest an la 36.544 hectare, de la nivelul de 19.000 hectare in 2005, iar tendinta ar putea continua in anii urmatori, potrivit datelor reprezentantilor patronatului. Romania consuma anual circa 550.000 de tone de zahar, necesarul fiind acoperit atat din productia interna, cat si din importuri de zahar alb si brut. Zaharul brut importat si ulterior prelucrat in Romania acopera circa 85% din consumul intern.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri