Acest comportament a avut o singura cauza principala: reducerea impozitului pe dividend de la 16% la 5% incepand cu 1 ianuarie 2016, sustine presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Iancu Guda. In aceste conditii, el sustine ca eliminarea completa a impozitului pe dividende incapand din 2017 va duce la decapitalizarea si mai accelerata a companiilor.

“Observand zilnic dinamica din mediul de afaceri si reactia firmelor, majoritatea acestora au distribuit dividendele respective in perioada in care exista o anumita incertitudine cu privire la dimensiunea impozitului aferent in anul urmator (2017) sau pe termen mediu-lung. Desi exista incertitudini privind evolutia viitoare a impozitului pe dividend, scenariul diminuarii acestuia poate accelera decapitalizarea companiilor si indatorarea acestora, fie de la actionari (care vor imprumuta inapoi companiei dividendul incasat), furnizori sau institutii de credit. In orice caz, orice distribuire a dividendelor ar trebui realizata respectand principiul maturitatii scadentelor: investitiile pe termen lung / scurt trebuie finantate prin resurse financiare pe termen lung / scurt. (…) Chiar daca distribuirea dividendelor este justificata de contextul fiscal, o plata accelerata a acestora catre actionari se poate intoarce ca un bumerang impotriva firmei subiect, si poate insemna inceputul sfarsitului pentru aceasta”, sustine Guda.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont