Companiile din Romania se afla intr-un stadiu avansat de decapitalizare si din cauza politicilor care stimuleaza acordarea de dividende. Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% de la 1 ianuarie 2016 a dus, deja, la o explozie a dividendelor acordate de companii, iar masurile ulerioare, anuntate deja, respectiv eliminarea completa a impozitului si posibilitatea acordariii de dividende trimestrial, nu vor face decat sa accelereze acest fenomen, in defavoarea dezvoltarii companiilor pe termen lung, a declarat Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Fianciar-Bancari din Romania (AAFBR), in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Potrivit lui Iancu Guda, in 2017, companiile din Romania au distribuit 85% din profiturile raportate pe 2016, iar suma totala a fost similara cu cea aferenta perioadei 2009 – 2015. O veste buna, aparent, pentru actionarii fara viziune pe termen lung, spune Iancu Guda.

Iancu Guda, unul dintre cei mai renumiti experti in problematica insolventei, va gazdui in 27 septembrie un workshop la conferinta Fast Forward Business Summit. Inscrie-te ACUM ca sa prinzi un loc pentru afacerea ta. Vei invata cum sa gestionezi riscul insolventei din toate punctele de vedere.

In opinia sa, un actionar multumit ar trebui sa fie cel care detine o companie sanatoasa pe termen lung, capabila sa se dezvolte si sa produca si mai mult in viitor.

“Atunci cand exista tentatia fiscala, oportunismul isi spune cuvantul. (…) Decapitalizarea masiva a companiilor vine in contextul reducerii impozitului pe dividende care, pentru o perioada (cel putin in T3 anul trecut) a fost sub semnul intrebarii. Au fost discutii referitoare la o posibila majorare a impozitului, iar acum avem o propunere de eliminare”, a explicat Guda.

In opinia sa, eliminarea impozitului va accelera acordarea de dividende si, implicit, decapitalizarea companiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri